HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mesterséges intelligencia tervez új nyomtatóanyagokat

ferenck 2019.05.03. 08:00

A Cambridge Egyetemen indult Intellegens startup és partnerei különleges gépitanulás-algoritmust fejlesztettek: az alkimistákra utaló Alchemite nevű mesterséges intelligencia új 3D nyomtatóanyagokat tervez.

Az MI a közvetlen lézeres lerakódás (Direct Laser Deposition, DLD) nyomtatótechnológiához dolgozott ki nikkelalapú ötvözetet. A DLD az anyagok összeolvasztásához hőenergiát használó irányított energia lerakódás (Directed Energy Deposition, DED) gyártómódszer egyik változata.

3dnyomtatas_ai.jpg

Alchemite munkájával hosszú és költséges kísérletek váltak feleslegessé.

„Mélytanulással hajszálpontosan és gyorsan eltalálja a tulajdonságok közti kapcsolatokat. Lehetővé tette a hő-ellenállás méréseit tartalmazó nagyobb adatbázis használatát, amellyel ötvözetlehetőségeket prognosztizált. Az anyagkombinációk rövid listájából könnyebben ki tudtuk számolni a jó tulajdonságokkal rendelkező összetételeket” – nyilatkozta Gareth Conduit, az Intellegens főmérnöke.

3dnyomtatas_ai0.jpg

A DLD technológiát repülőgép-motor alkatrészek, turbinalapátok és olajfúró eszközök gyártásához használják. A rendkívüli potenciál ellenére, a folyamat közbeni magas hőmérséklet és egyéb, anyagtudományi jellemzők miatt viszonylag kevés anyagot dolgozhatnak meg ezzel az eljárással.

A szórványos és/vagy zajos adatokkal is dolgozó Alchemite bemutatta, hogy képes új anyagot létrehozni. Meglévő matériák adatait elemezve nikkelalapú ötvözetet dolgozott ki sugárhajtómű-alkatrészek 3D nyomtatásához.

A kereskedelmi forgalomban világszerte többmillió anyag szerezhető be, amelyek sokszáz tulajdonsággal jellemezhetők. Hagyományos technikákat használva, a rájuk vonatkozó információk elemzése, új matériák előállítása hónapokig, évekig eltartó, rendkívül munkaigényes folyamat.

Alchemite viszont gyorsan átvizsgálja az adatok közötti összefüggéseket, majd áll elő a megcélzott tulajdonságokkal rendelkező új anyagokra vonatkozó javaslatokkal, azaz drasztikusan lerövidíti a fejlesztéseket. Alkalmazása több területen, változatos gyártási folyamatokban várható.

Címkék: mesterséges intelligencia nyomtatóanyagok fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5614795924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása