HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Épületnyomtatás robotkarral

ferenck 2019.04.09. 08:00

A digitalizáció és a csúcstechnológiák használata egyre jobban meghatározza a jelen építőiparát. Az új megoldásokat elsősorban épületek és épületszerkezetek tervezéséhez használják. Köztük természetesen a 3D nyomtatást is, amellyel lakóházaktól különleges futurisztikus terekig, egy ideje izgalmasabbnál izgalmasabb álmok valósulnak meg.

Mindezek ellenére a 3DP építőipari alkalmazásának csak a kezdeti szakaszáról beszélhetünk. A szektor viszont beindult, több tucatnyi cég dolgozik additív gyártótechnológiákkal, napról napra állnak elő ígéretes újításokkal. Pezseg az innováció.

3dnyomtatas_beton_1.jpg

Az 1909-ben alapított és szerteágazó tevékenységet (pénzügy, design, karbantartás, építőipar stb.) folytató belga BESIX csoport a világhírű Kuka KR QUANTEC robotkarjával kezdett el betonszerkezeteket printelni.

Ezt megelőzően az évek alatt döbbenetes növekedést produkáltak, hatalmas szakmai tudásra tettek szert. Eleinte inkább partnercégként számítottak rájuk, de ma már teljes szolgáltatáscsomagot kínálnak ügyfeleiknek.

3dnyomtatas_beton0_1.jpg

Az utóbbi években tevékenységük földrajzi és iparági diverzifikálására összpontosítottak.

A csoport 3D betonnyomtató alkalmazásainak köszönhetően a tervezési szakaszban sokkal nagyobb az alkotói szabadság, a mérnökök több formával és változatos lehetőségekkel dolgozhatnak, és komplexebb megoldásokat, opciók sorát kínálhatják a megrendelőknek, akiknek már nem kell szabványtervekhez igazodniuk.

Mivel a modellt a Kuka robot nyomtatja, ugyanaz a termék bármikor kiprintelhető. A folyamat gyorsabb, az anyagveszteség is kevesebb. Nő a terméskapacitás, biztonságosabb és kontrollált a munkakörnyezet.

A munka az összes elem modellezésével kezdődik, a Revit és a Grashopper szoftvereket használják hozzá. A Revit irányítja a betonnyomtatáshoz speciális fúvókával felszerelt Kuka KR 120 R3900 robotot, egész pontosan egy ipari robotkart. A gép 30 perc, 1 óra alatt nyomtat ki egy tárgyat. A második képen látható 2 méteres oszlop kevesebb, mint 1 óra alatt készült el.

Mivel a kart nélkülözhetetlennek tartották, a BESIX csoport gondosan kiválasztotta a partnert, majd a két cég együtt tanulmányozta az alkalmazást, és a munkafolyamat állomásait. Az eddigi együttműködés nagyon sikeresnek bizonyult, és a csoport dubai projektekben, valamint újabb belgiumi és hollandiai építkezésekben gondolkodik.

Címkék: robot épület építőipar épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4114744415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása