HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Origami-markoló 3D nyomtatással

ferenck 2019.03.19. 08:00

A Harvard Wyss Intézetének és az MIT Számítástudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának kutatói nyomtatott origami-szerkezeteket használó markolórobotot fejlesztettek. A gép különlegessége, hogy tömegénél százszor nehezebb objektumokat képes felemelni.

A kart eleve úgy tervezték, hogy leveskanáltól a kalapácsig, drónoktól brokkoliig változatos tárgyakat, esetleg növényeket mozgasson meg. A kúpalakú, üreges és vákuummal működtetett szerkezet fejlesztőit az origami ihlette meg.

Három részből, 16 darabos nyomtatott szilikon-gumi vázból, az eszközt magába foglaló légmentes bőrből és a konnektorból áll.

3dnyomtatas_origamigripper.jpg

Tárgyak körül szétterül, a formáját bármihez teljesítmény-veszteség nélkül adaptáló puha markoló pedig rázárul az adott objektumra.

„Az egyszerűség a kar fejlesztésének egyik legfőbb jellegzetessége. Az anyagok és a gyártási módszerek teszik lehetővé a tárgyak és a környezet függvényében egyedire alakítható új markolók gyors prototípuskészítését” – magyarázza Robert Wood (Harvard), az egyik fejlesztő.

Az átlagrobotra szerelt markolót különböző tárgyakon tesztelték. Átmérőjénél 70 százalékkal nagyobbakat, tömegénél 10-szor súlyosabbakat is felemelt, és nem okozott kárt bennük. Maximum két kilóig poharakkal is elboldogul.

Jelenlegi állapotában hengeralakú tárgyakkal, például üvegekkel és konzervdobozokkal a leghatékonyabb. Szabálytalan formájú, érzékeny darabokat ügyesebben megmozgat, mint a puha ujjakon alapuló tapadókorongos markolók, de még bőven akad rajta finomítanivaló.

Például lapos tárgyakkal (könyvekkel stb.) problémái akadnak, de fejlesztői dolgoznak már a megoldáson. Gépi látórendszerrel is ki akarják egészíteni, hogy „lássa”, mit csinál, és munka közben eldöntse, hol a legjobb megfogni egy-egy tárgyat. Azt is tervezik, hogy a céltárgyat különböző szögekből közelíthesse meg, és a legelőnyösebb lehetőség mellett döntsön.

Ez azt jelenti, hogy a 3D nyomtatás, vákuum és puha robotika előnyeit kihasználó gépet mesterséges intelligenciával vértezik fel. Michael Wehner, a Santa Cruzi Kaliforniai Egyetem kutatója szerint egy ilyen kar pár éven belül lehet annyira ügyes, hogy megfogjon, majd a kórházi ágyon fekvő betegnek adjon egy rózsát.

Címkék: robot MIT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6214696000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása