HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott komponensekből készül Seattle második legnagyobb tornya

ferenck 2019.03.12. 08:00

Unalomig ismételt tény, de attól még tény: az építészet a 3D nyomtatás egyik leginnovatívabb alkalmazási területe, és nemcsak innovatív, hanem értelemszerűen rendkívül látványos is.

Szaúd-Arábiától Dél-Amerikáig egyre több helyen élnek a technológia adta, ma már nemcsak kuriózumnak számító architekturális lehetőségekkel. A legújabb ezirányú projektet Washington államban jegyzik.

A kaliforniai digitális gyártószolgáltatásokat nyújtó 3Diligent 140 egyedi külsőfal csomópontot printelt a Seattle-ben jelenleg épülőfélben lévő Rainier téri toronyhoz.

3dnyomtatas_seattle.jpg

A 600 millió dolláros projekt a tervek szerint 2020-ban fejeződik be, és a 260 méteres, 58 emeletes torony a nagyváros 1985 óta felhúzott legmagasabb épülete lesz.

A 3Diligentet a védőburkolatokkal foglalkozó Walters & Wolf bízta meg a változó méretű egyedi csomópontok kidolgozásával. A legnagyobb darab űrtartalma kicsit több mint 0,35 köbméter.

A torony különleges, lejtőszerű épület lesz, szélesebb alsó, és egyre vékonyodó felsőbb részekkel. Egyedi formája miatt az emeletek burkolatrendszere szintenként más szöget zár be, és a tökéletes illeszkedéshez bonyolult mértani formák szükségesek. Ezért kell mindegyiket speciálisan kialakítani.

A komplex geometriai alakzatok prototípusai 3D nyomtatással és öntéssel készültek, majd a teljesítménytesztet utánzó folyamat megkezdése előtt függönyfal-egységekké rendezték őket. A független tesztekre egy fresnoi (Kalifornia) laborban került sor. Törékenységüket, szilikonhoz tapadásukat, víz- és légmentességüket vizsgálták.

A Walters & Wolf a két opció közül végül méretpontosságuk és szerkezeti megbízhatóságuk miatt a nyomtatott, s nem az öntött prototípusokat választotta. Örültek a 3Diligent munkájának.

Minden stimmelt: a darabok az elvárásoknak megfelelően néznek ki és teljesítenek, gyártásuk pedig az előzetes menetrend szerint, késések nélkül alakult.

Címkék: építészet épület építőipar épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr114678318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása