HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Megnyílt Svájc első digitálisan épített háza

ferenck 2019.03.05. 08:00

Zürich kanton legnagyobb városában, a világvárostól 10 kilométerre fekvő Dübendorfban megnyílt a Zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet és 30 ipari partnere által épített DFAB HOUSE. Különlegessége, hogy a világ első nemcsak digitálisan tervezett, hanem 3D nyomtatással és robotokkal kivitelezett lakott épületéről van szó.

A háromszintes, 200 négyzetméteres ház a NEST épület legfelső három szintjét foglalja el. Nappaliját különlegesen kidolgozott betonmennyezet és görbe betonfal határozza meg. Előbbit részben 3D nyomtatással dolgozták ki, utóbbi egy építőrobot munkája.

3dnyomtatas_dfab.jpg

Az automatizáció nem állt meg itt – az intelligens otthon részeként, például a teafőző vakok utasítására magától kezdi el forralni a vizet. Speciális parancsszót adnak meg neki, és máris munkához lát. Az épület „értelemszerűen” moduláris; további előnye még, hogy a kutatók valósidőben és valódi körülmények között tesztelhetnek rajta új építési és energiatechnológiákat.

A NEST központi épületmagjára több modul (egység) telepíthető. A technológia nemcsak hatékonyabbá, hanem fenntarthatóbbá is teszi, plusz új lehetőségekkel is bővíti a tervezést és az építkezést. Ilyen kihasznált lehetőség, hogy például a két építőrobot segítségével készült, bonyolult geometriájú két felső lakott szint kerete fából van.

3dnyomtatas_dfab0.jpg

Az első lakók, két vendégkutató kb. két hónap múlva költöznek a több cégből álló digitalSTORM konzorcium által okosotthon-megoldásokkal (többszintes betörés elleni védelem, automatizált fény-árnyék lehetőségek, hálózatba kapcsolt legújabb generációs háztartási eszközök stb.) felturbózott házba.

Az energiafelhasználást a tető fotovoltaikus moduljaival oldották meg. A modulok másfélszer annyi energiával látják el a házat, mint amennyit elfogyaszt. Természetesen a maradék sem vész kárba, mert például a felesleges meleg vizet újrahasznosítják, ráadásul előzetesen a baktériumoktól is megtisztították.

„A DFAB HOUSE és a hasonló építészeti projektek megvalósításával hagyományos módszerek és új elképzelések találkoznak a digitális világban. A digitális tervezőasztaltól a tényleges épületig vezető út tudósoknak, ipari szakértőknek egyaránt komoly kihívást jelentett. A konstruktív párbeszéddel tényleg vizionárius valami ültethető a gyakorlatba. Remélhetőleg hamarosan az egész építőiparban láthatjuk, hogy használni fogják” – nyilatkozta Gian-Luca Bona, az energia-megoldásokat kidolgozó egyik cég, az EMPA vezérigazgatója.

Címkék: építészet épület építőipar épületnyomtatás innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8114662641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása