HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

„Érző” anyagok nyomtatott áramkörökhöz

ferenck 2019.02.25. 08:30

A logikai kapuk a számítógépek alapjai, mindenféle műveletet elvégeznek, és ezek a műveletek teszik lehetővé, hogy komputereink, okostelefonjaink, tabletjeink, játékkonzoljaink stb. rendeltetésszerűen funkcionáljanak.

Az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatói a „jó öreg” logikai kapukat 3D nyomtatással kombinálták össze, és a környezet változásaira reagáló, „érző” anyagokat fejlesztettek. Az anyagok még az elektromos alkatrészeket megsemmisítő extrém közegekben, sugárzásban, hőségben és óriási nyomás mellett is működőképesek.

3dnyomtatas_sentientmaterial.jpg

Lego kockákhoz hasonlóan, a printelt logikai kapuk bármilyen konstruált anyagba beágyazhatók, és eleve úgy programozzák őket, hogy a környezeti változásokra fizikai formájuk módosulásával válaszoljanak. A módosuláshoz semmiféle elektromosságra nincs szükségük.

„Ha logikai kapukat ágyazunk egy anyagba, az anyag érzékelni fog valamit a környezetből. Az elképzelés, hogy intelligens legyen, kontrolláltan és pontosan válaszoljon” – magyarázza a kutatást vezető Andy Pascal.

3dmyomtatas_doodler_1.jpg

Mechanikus logikai kapuk például Mars- és Vénusz-járókban, atomerőműveket vizsgáló robotokban, vagy nukleáris és elektromágneses hatásokat túlélni hivatott alacsony fogyasztású komputerekben lehetnek hasznosak. Elektronikus eszközök ezekben a közegekben tönkremennének.

A hajlítható kapuk stimulálás hatására mechanikai logikai számításokat külső áramforrás nélkül végző, sokféle konfigurációvá állhatnak össze. A kapuk külső átalakító bináris jelére lépnek működésbe, mozgás keletkezik, amellyel az összes kaput érintő dominóhatás eredményeként, mindegyiknek megváltozik az alakja.

A mikronszint alatti méretű kapukat kétfotonos sztereolitográfia 3DP technikával állítják elő. A kutatók bizakodnak, hogy technológiájukat személyre szabható, biztonságos irányítórendszerekhez (is) fogják használni.

„Munkánk egyik előnye, hogy az eredeti terv tetszés szerint méretezhető. A mikron alatti mérettartománytól a legmasszívabb méretig bármi kivitelezhető vele, és a prototípus is gyorsan elkészül. 3D nyomtatás nélkül nagyon nehéz feladat lenne” – összegez Pascal.

Címkék: elektromosság anyagtudomány innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4814643694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása