HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

2019-ben 13,8 milliárd dollár körül költhetnek világszerte 3D nyomtatásra

ferenck 2019.01.14. 08:30

Az International Data Corporation (IDC) folyamatosan készít kisebb-nagyobb előrejelzéseket, és az utóbbi években a 3D nyomtatás jövőjével is sokat foglalkoztak.

A legutóbbi prognózis alapján 2019-ben 13,8 milliárd dollár lesz a globális 3DP ipar költése. Ipar alatt hardvert, anyagokat, szoftvert és szolgáltatásokat értenek. A szám biztató, és egyértelmű, 2018-hoz képest 21,2 százalékos növekedést jelent. A következő években folytatódik a tendencia, 2022-ben már 22,7 milliárd dollár lesz a globális 3DP ipari költés.

3dnyomtatas_elorejelzes_1.jpg

Ezek a számok arra is utalnak, hogy a 3D nyomtatás valószínűleg eddig kevésbé kiaknázott, vagy teljesen „szűz” szektorokban is megjelenik. A folyamat, a gyors növekedés csak a már a fejlődés egyértelmű motorjának számító ipar nyomon követésével érzékelhető. Míg a 2010-es évek elején és közepén inkább a fogyasztói szegmens tűnt meghatározónak (legalábbis többet foglalkozott vele a média), mára teljesen megváltozott a helyzet. E szegmens idei költése nem fogja elérni az 5 százalékot sem.

Az elmúlt évek egyik meghatározó tendenciája szintén folytatódik. Korábban a technológiát sokan a prototípuskészítéssel azonosították, az egyik legjobb módszerének tekintették, ma már viszont egyértelmű, hogy végtermékek gyártására is egyre alkalmasabb. Utángyártott alkatrészek, sebészi modellek, építészeti tervek – egyre több területen figyelembe veszik az egyedire kialakított, költséghatékony nyomtatás előnyeit.

Jelenleg a prototípusok, utángyártott és új termékekhez készülő alkatrészek a 3D nyomtatás leggyakoribb felhasználási esetei, de printelt szövetek, szervek, csontok, fogászati darabok is egyre sűrűbben készülnek. E jelenséggel párhuzamosan már nemcsak a 3D nyomtatók, hanem a 3D szkennerek is elterjednek.

A 3D szkennerek piacának korábbi széttöredezett és koncentrált természete akadályozta a bővülést, ma viszont a 3D nyomtatók térnyerését megalapozó tényezők vezetnek a szkennerek mainstreammé válásához is. Változatos vertikális szektorok, például az orvosi, az ingatlan- és a szórakoztatóipar érdeklődnek irántuk.

A tanulmány szerzői megállapították: a 3D nyomtatótechnológia komoly fejlődésen ment keresztül 2018-ban. Felgyorsult a gyártás, jobb anyagok jelentek meg, és mindezek hatására nőtt az alkalmazási lehetőségek száma.

Címkék: trendek 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr414558910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása