HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Szélvészgyors 3D nyomtatót fejlesztettek az MIT-n

ferenck 2018.12.10. 08:20

Desktop 3D printerekkel nagyon jó minőségű és komplex darabok hozhatók létre, a gépek viszont lassúak. Egyszerre csak egy tárgyat, vékony rétegekben nyomtatnak.

A gyorsaságot több tényező hátráltatja: a nyomtatószál fúvókába rakásakor kifejtett erő, az olvasztás és a nyomtatófej sebessége, az extrudálás utáni szilárdító anyagok.

3dnyomtatas_mitprinter.jpg

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Mechanoszintézis Csoport két tanára, Jamison Go és John Hart nagyon gyors FDM/FFF nyomtatást (FastFFF) biztosító hardvert fejlesztettek.

A szilárdítás problémát a többi fejlesztőhöz hasonlóan levegő fúvásával oldották meg, a többi viszont nagyobb technikai kreativitást igényelt. A nyomtatószálba csavarmenetet vágtak, és menetes anyán keresztül vezették. Amikor az anyacsavart motor forgatja meg, a filament lemegy. A tekeredést speciális görgők akadályozzák meg. Ez az extrudáló módszer egyrészt gyorsabb, másrészt sokkal pontosabb is, mint a tipikusan használt megoldások.

3dnyomtatas_mitprinter0.jpg

Az olvasztást lézerekkel orvosolták, míg a nyomtatófejhez speciális lerakó-rendszert dolgoztak ki.

Az új gép sokkal jobban teljesített riválisainál, köztük egy 100 ezer dolláros printernél is. Fejlesztési, építési költsége 15 ezer dollárba került, viszont bizonytalan, hogy mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Az extrudáló módszer 7-10-szer gyorsabb, óránként akár 127 köbcenti is nyomtatható így. A nyomatok minőségén akad javítanivaló, de a printer sebességéhez képest így is nagyon jónak számít, persze nyilvánvalóan dolgoznak még rajta.

Hart a Cambridge (Massachusetts) Egyetemen előadó Sebastian Pattinsonnal cellulóznyomtató technikát fejlesztett. A cellulóz előnyös tulajdonságokkal rendelkezik: olcsó, újrahasznosítható, jók a mechanikai jellemzői. Nyomtatni viszont nehéz, mert melegítéskor szétesik. A megoldás: acetáttal kell dolgozni rajta, mert acetonban feloldódva sikeresen extrudálható. Az aceton elpárolog, és csak a cellulóz-acetát marad, végül az acetátot nátrium-hidroxid „fürdővel” távolítják el.

A páros orvosi csipeszsort nyomtatott, és antimikrobiális festékkel keverve a nyomatok 95 százalékkal jobban ellenállnak a baktériumoknak.

Címkék: MIT FDM

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4614462460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása