HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Házakat nyomtatnak Indiában

ferenck 2018.10.31. 08:30

Az építőipar a 3D nyomtatás egyik látványos alkalmazási területe, Kína után, Oroszországtól az Egyesült Államokig a világ egyre több részén próbálkoznak vele, és ma már több kuriózumnál, szenzációs hírnél. Ráadásul a lakhatási válságra, szociális problémákra is megoldás lehet.

A 3DP ugyan lassan, de Indiában is terjed, folyamatosan bővül az alkalmazási területek száma. A Madrasi Indiai Technológiai Intézetben például építőipari 3DP megoldásokra dolgoztak ki programot.

3dnyomtatas_madras.jpg

A technikát a gyakorlatban is alkalmazták, és elkészítették a szubkontinens első nyomtatott házát.

Az építési folyamatot újraértelmező csoport kb. 100 négyzetméteres egyszintes ház felépítésére fejlesztett technológiát. Az intézetben létrehozott prototípusból indulnak ki, azt módosítva igyekeznek megoldást találni India növekvő lakásigényeire. Az ár és a gyártási idő egymással összefüggő kulcstényezők – mivel a nyomtatott ház hamarabb elkészül, kevesebb az építőipari munka, és az anyagok szállítása is kevésbé költséges.

A csoport tevékenysége egyedi kezdeményezés az országban. Munkájuk azért is különleges, mert mind az anyagtudományban, mind az építőiparban komoly szakértelemmel rendelkeznek. 2016 óta foglalkoznak a 3DP alkalmazásával, nemzetközi és helyi workshopokat is vezetnek. Mindezek mellett folyamatok automatizálását is vizsgálják.

Saját startupot (Tvasta) is alapítottak, de kormányszervekkel is együttműködnek, és közösen szeretnék előmozdítani a 3D nyomtatótechnológiák minél szélesebb körű elterjedését.

A betonnyomtatás új dimenziót ad az építőiparnak. A technológiával bonyolult elvárások elégíthetők ki. A betonkeverék optimalizálásával különleges megoldások is kivitelezhetők – állítja Manu Santhanam, a felsőoktatási intézet egyik kutatója, hangsúlyozva, hogy az indiai kormány is felismerte, mennyire fontos az építőipari innováció.

Címkék: építőipar épületnyomtatás India

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4214331981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ogli dzsí 2018.11.01. 12:57:50

Ja, jo buli sokkal dragabban nyomtatni egy szar egyenhazat, mint epiteni egy egyedit, hulyenek is megeri, kulonosen Indiaban ahol senkinek se kell haz.

különvélemény 2018.11.01. 14:47:27

Tanulság:
Értelmetlen startupokból jól meg lehet élni.

tamask 2018.11.01. 15:25:58

@ogli dzsí: Indiában a lakásigényeket pont úgy lehet kielégíteni, mint máshol a világon. Magas, emeletes házak építésével. A nyomtatott, egyszintes, száz négyzetméteres vityillók semmilyen lakásproblémát nem fognak megoldani Indiában.

Naponta felépül pár száz elefántszarból, sárból, vályogból tapasztott vagy téglaház az országban hagyományos, hihetetlenül olcsó helyi munkaerőt foglalkoztató technológiával, közben meg egy ilyen startupra verik magukat. Ez viccnek is rossz.

Akinek lakhatási problémái vannak, az nem engedhet meg magának egy nyomtatott házat se. Akinek van pénze lakásra, az magas házban akar lakni, távol az utca szennyétől. Ez minden fejlődő országban jellemző, egyszintesből magasabb épületbe akarnak költözni az emberek.

Előbb az utcán szarás problémakörével kellene valamit kezdeni arrafelé.

tede 2018.11.01. 16:48:34

Valahol el kell kezdeni. A nyomtatás itt talán nem is a jó szó. Lesz egy gép talán nem is sokára, ami a tervek alapján szépen és gyorsan és pontosan felépíti a házat. Akár több emeletest is. Igazából az építőipar az, ami nagyon le van maradva a gépesítésben. Ideje lenne ott is egy kis innovációnak.
Azt mondjuk nem hiszem, hogy emiatt az árak lemennek majd, mert a vállalkozó zsebre akarja majd vágni a többlet hasznot, de ha precízebben épülnének az ingatlanok, már jobb lenne mindenkinek.

különvélemény 2018.11.01. 17:00:23

@tede:
Az van, hogy ez nem épít házat.
Ez falazni tud, ami a legolcsóbb és leggyorsabb része a házépítésnek. Ezt sikerül lassan, körülményesen és drágán megoldani.

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.11.01. 23:17:26

Na jo, de inkabb a kozmunkasokat tanitsak meg valyogot vetni, mert videken idealis a valyoghaz global warming ellen is kituno, es tokre hipszter.

tamask 2018.11.02. 02:28:30

@Soha ne tegyel haver a fekete lora: a vályogvetés lehet, hogy mára egy hipszter hóbort lett, de ami tényleg hipszterség, az a nyomtatott ház és annak hypeolása. A falak felhúzása látványos, de azzal a ház készültségi foka kb. 25%-on áll. Ezt sikerült gépesíteni egy földszintes háznál. Ezt eddig minden kőműves meg tudja csinálni téglából, falazóblokkooból, akármiből. Gépesítették a legprimitívebb munkafázist a házépítésben, de ez is csak földszintes épületnél megy valamennyire. Hát itt tartunk.

@tede: a vállalkozó akkor fog ilyen berendezést használni, ha azzal pénzt spórolhat, növelheti a profitját. Egyelőre ettől messze állnak.
Árcsökkenést nyilván nem fog hozni a dolog a lakáspiacon, ugyanis az ingatlan értékének nagy része a telek, ami a harmadik világban még drágább, mint Magyarországon. A harmadik világban pont a munkaerő és építőanyag az olcsó, tehát a föld feletti rész felhúzása nem túl drága. A telek az, ami szűkösen áll rendelkezésre, meg iszonyatosan drága (Indonéziában, Vietnamban, Kínában megdöbbentően drága az ingatlan, pont a telekárak miatt, a tégla, ablakkeret, villamos vezetékek ára az olcsó a fejlődő országokban). Az, hogy egyszintes házakkal szórnák tele Indiát, az pont az egységnyi ingatlanra eső telekárat emelné.

különvélemény 2018.11.02. 13:46:01

@tamask: "a vállalkozó akkor fog ilyen berendezést használni, ha azzal pénzt spórolhat, növelheti a profitját. Egyelőre ettől messze állnak."

Nem véletlen, hogy egyetlen nagy építőipari cég sem foglalkozik ezzel, csak noname startupok, amik csak arra jók, hogy vakítsanak és elégessenek egy csomó pénzt, mint azt a startupok 90%-a teszi.

Az egész egy techno hype bullshit.
süti beállítások módosítása