HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kameralencse nyomtatott jégből

ferenck 2018.10.29. 08:30

Mathieu Stern, francia fotós különleges újítással írta be magát a fényképészet történetébe – kameralencséje jégből, ráadásul nem is akármilyenből, hanem egy izlandi jéghegyből készült.

Sony gépén módosítania kellett, hogy beleintegrálja a jéglencsét. Hat hónapig dolgozott a megfelelő forma és fókusztávolság kialakításán, majd 3D nyomtatással létrehozta a lencse egy részét.

3dnyomtatas_iceberg0.jpg

„Az izlandi gleccserek 10 ezer éve tisztítják a jégen belüli részecskéket, és ezt az elképesztő teljesítményt akarom felhasználni egy tiszta lencséhez” – nyilatkozta Stern.

A fényképész egy Reykjaviktól több mint 300 kilométerre fekvő tengerparton találta meg a „tökéletes jéghegyet.” Jéglabda-készítő szerkezettel dolgozott rajta, félgömb alakú szerkezetet nyert ki belőle.

3dnyomtatas_iceberg.jpg

A munkafolyamat nehezebbnek bizonyult az otthoni gyakorlásnál. Stúdiójában kb. 5, a helyszínen viszont 45 perc kellett a jéglencse elkészítéséhez. Az első négy eltörött, és csak az ötödik állt össze, amelyet nyomtatott lencsetartójába tett.

Ezt követően fényképeket készített. Nehezítette a dolgát, hogy csak 60 másodperc állt rendelkezésére a lencse megolvadásáig.

Döbbenettel nézte a természetesen se nem éles, se nem tiszta fotókat, amelyek jég segítségével készültek. Csodálatosnak tartja a ködös, szürreális, már-már szellemeket, kísérteteket idéző puhafókuszos felvételeket a jéghegyekről és a körülöttük feltűnő személyekről.

A francia fotós nem az egyetlen, aki a 3D nyomtatást kreatívan használja kamerája átalakításához. Lelkes makerek szinte mindennel kísérleteznek, például mozgássérült személyeknek készítenek speciális gépeket.

Az okostelefonok megjelenésével sokak szerint vége a klasszikus fényképezőgépeknek. Fotósok tévedésnek tartják ezt az álláspontot, és többen új technológiákkal próbálják újrafeltalálni a régit. A 3D nyomtatással megnyíltak a lehetőségek, mert korábban rendkívül nehéznek, sőt, kivitelezhetetlennek tartott megoldások is megvalósíthatók vele.

Címkék: fotó kamera

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5014329141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása