HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Az első nyomtatott alkatrész egy amerikai hadihajón

ferenck 2018.10.15. 08:30

Az Egyesült Államok haditengerészete, egész pontosan a tengeri rendszerek parancsnoksága (NAVSEA) jóváhagyta és engedélyezi az első 3D nyomtatott alkatrész, egy leeresztő szűrönyílás (DSO) szerelvény prototípusának felszerelését az USS Harry S. Truman (CVN 75) hadihajón.

A nyomat komoly előrelépés, bővülnek a haditengerészet lehetőségei, egyre több rész készülhet viszonylag olcsón, ugyanakkor speciális óhajok, kívánság szerint (on demand), és nem utolsósorban időben befejezik a munkákat.

3dnyomtatas_shipboard.jpg

A NAVSEA a legnagyobb az USA hadihajókat és tengeralattjárókat irányító, építő, vásárló és karbantartó öt rendszere közül. Új technológiák, köztük az additív gyártás integrálásával igyekeznek minél korszerűbb megoldásokat találni.

A parancsnokság többek között szerkezeteket stabilizáló kereteket és vázakat megerősítő összekötő csavaros eszközt, az F-35-ös lopakodó leszállásnál használt ajtajának alkatrészeit, a haditengerészet légierejének személyzete által viselt oxigénmaszkok szelepeit nyomtatták.

3dnyomtatas_shipboard0.jpg

A haditengerészet beszállítója, a műanyagok feldolgozásában, printelésében komoly tapasztalattal rendelkező Huntington Ingalls Industries – Newport News Shipbuilding (HII-NNS) javasolta a fém DSO szerelvény prototípusának telepítését, tesztelését és kiértékelését.

„A CVN 75-tel hamarabb meglesznek a teszteredmények, és ha sikeresek, látni fogjuk, hogy a flotta mely területein van még szükség az additív gyártásra” – magyarázza Lorin Selby ellentengernagy, a NAVSEA főmérnöke.

A DSO szerelvény repülőgép-anyahajón biztosítja a víz gőzvezetékekből való elvezetését. A nyomtatott fémprototípus átment a környezeti és működési teszten – kiértékelték az anyagot, hegesztést, ütközést, rezgéseket, hidrostatikát, gőzalapú eszközök működését.

Azaz a NAVSEA jóváhagyta.

A megkövetelt és a hitelesítéshez szükséges kritériumokat hagyományos mechanikai teszttel vizsgálták. A végső elvárásokat a teszteredmények után fogalmazták meg, miközben gyakori additív gyártófolyamatokra is próbálnak specifikációkat és szabványokat kidolgozni.

Címkék: környezetvédelem hajó fémnyomtatás katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6114301069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása