HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Új anyag a jövő autóihoz

ferenck 2018.10.10. 08:30

Az angol Surrey, a baltimore-i Johns Hopkins és a Kaliforniai Egyetem kutatói nagyon merev és egyben jól nedvesedő nyomtatott anyagot fejlesztenek. Kettősség jellemzi, egyrészt olyan merev, mint a fémek, másrészt elég rugalmas ahhoz, hogy bírja az erős rezgéseket. Ez a kettőség indokolja, hogy hamarosan drasztikus mértékben átalakíthatja az autógyártást.

A kutatók egymásba font szabadon lebegő és a terhelést jól bíró rácshálókból álló anyaggal kísérleteztek, és sikerült kivitelezniük a szinte lehetetlent: 3D fonótechnikával textilkompozit-lapokat és kötőanyag nélküli válogatott rostokat kombináltak össze. Ezzel a kombinációval lehetséges lehetővé a rezgések mozgatása és elnyelése az anyag belsejében, miközben maga a matéria szilárd marad.

3dnyomtatas_anyag.jpg

Háromdimenziós fonott rácshálókat két részben gyártanak. Először a fémhuzalokból álló szövetet készítik el, majd kemény 3D keretbe rendezik az összeforrasztott drótokat. A munkafolyamatot a fenti ábra szemlélteti.

Sokáig lehetetlennek tartották a merevség és a benedvesedés ellentétét megoldó kompozitanyag fejlesztését. A projekt pont ezért egyedi és úttörő.

3dnyomtatas_anyag0.jpg

„Mégis sikerült. Munkánk nagyon komoly hatással lehet a gép-, a vasút- és a légijármű-iparra, megváltoztathatja a gyártást. Az anyaggal az autók minden eddiginél kényelmesebbek lehetnek” – nyilatkozta a Surrey Egyetem anyagokkal és szerkezeteikkel foglalkozó kutatója, Stefan Szzyniszewski.

Az eredmény a nedvesedési együttható tekintetében a polimerekhez hasonló, viszont lyukacsos, üreges, és a meleget jobban bíró anyagról van szó. A metaanyagok új osztálya, azaz a kutatók által kikísérletezett matéria a rezgések magas frekvenciatartományban való csökkentését megkövetelő súly-érzékeny alkalmazások széles skáláján lehet különlegesen hasznos.

Az anyag másik nagy előnye, hogy remekül méretezhető, lehetővé téve többanyagos (multi-material) rácshálók kidolgozását, szelektív kötésformák stb. alkalmazását.

A kutatók bizakodnak, hogy anyaguk vonatok, autók és repülők új hullámát indítja el. Az utasok vagy nagyon kevés, vagy semmilyen rezgést nem fognak érzékelni bennük.

Címkék: jövő ipar anyagtudomány

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3614292361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása