HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott kerámia-beültetések javítják a csontok növekedését

ferenck 2018.08.27. 08:30

3D nyomtatást vagy speciális változatát, bionyomtatást ma már gyakran használnak implantátumokhoz (beültetésekhez). Leggyakoribbak a különféle műkezek, de az emberi szervezetbe kerülők közül is több részben vagy egészben additív technológiával készül.

A New York Egyetem (NYU) Orvosi Iskolájának és Fogorvosi Fakultásának kutatói kerámiával kísérleteztek, és az egérbe, valamint nyúlba ültetett eszköz jól működött, beteljesítette rendeltetését, megindította a csontnövekedést. Következő lépésként technológiájukat nagyobb állatokon próbálhatják ki, de az emberekkel végzett klinikai tesztekre még néhány évet várni kell.

3dnyomtatas_keramia.jpg

A beültetés állványszerű szerkezet, amely az új csont képződésével fokozatosan felszívódott az állat szervezetében. Az egérnél koponyacsont-, a nyúlnál lábcsont-torzulást igyekeztek meggyógyítani, és tíz hónappal az implantáció után a szerkezet kb. 77 százaléka szívódott fel.

Az új csont belenőtt az állvány rácsszerű szerkezeti támasztórészébe, amely aztán fel is bomlott. A kutatók szerint a technológia nem gyógyuló csontrendellenességekre lehet majd megoldás.

3dnyomtatas_keramia0.jpg

„Nyomtatott állványunk azért a legjobb fejlesztésben lévő implantátum, mert a valódi csont regenerálódását teszi lehetővé. Legújabb eredményeinkkel közelebb kerültünk a klinikai tesztekhez, születésük óta koponyacsont-rendellenességgel élő gyerekek vagy háborús veteránok deformált végtagjainak potenciális beültetésekkel történő meggyógyításához” – nyilatkozta a kutatást vezető Paulo Coelho biomedikális mérnök.

Coelho szerint más szintén kísérleti és rugalmas műanyag-beültetésekkel összehasonlítva, a nyomtatott kerámiaimplantátum nagyon hasonlít a valódi csont formájához és felépítéséhez. Komoly különbség közöttük, hogy a műanyagnak nincs akkora gyógyító ereje, mint az újonnan fejlesztett kerámiaállványnak.

Az eszköz a természetes csontot képző anyagokból, foszforsav kalciummal alkotott vegyületéből, béta trikalcium-foszfátból készült, ezért szívódhat fel a testben.

CT-szkenek kimutatták, hogy a vegyületnek szinte semmi nyoma nem maradt, az állatok tömegét mérve pedig kiderült, hogy az azonos tömegű implantátumok ugyanolyan masszívak, mint az eredeti sértetlen csontok voltak.

Címkék: orvosi kerámia implantátumok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3214167467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása