HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Új mintázatokat és textúrákat nyomtat egy hattengelyes robotkar

ferenck 2018.08.09. 08:30

Bonyolult mértani formák használatával az additív gyártás hagyományos módszerekkel nagyon nehéz vagy megvalósíthatatlan egyedi tárgyak előállítására is képes.

A Nyugat-angliai Egyetem (Bristol) CFPR (Centre for Fine Print Research) központjának kutatói még tovább mennek: túllépnek a hagyományos 3D nyomtatókkal és három lineáris tengelyű (XYZ) gépekkel készült rögzített vízszintes vonalakon, és a Mitsubishi hattengelyes robotkarjával, egyedire kialakított nyomtatórendszerükben az extrúder mozgását irányítva, új formákat printelnek.

3dnyomtatas_robotkar.jpg

„A Mitsubishi elektromos robotkarja annyira ügyes hogy, minden irányból képes anyagokat manipulálni. Mozgása szabad, széles körben bővíthető” – magyarázza a robotika és művészi formák kapcsolatát, robot és külvilág interakcióit, a gép világérzékelésén alapuló döntéshozását vizsgáló Paul O’Dowd.

Mivel egyre nagyobb a kiváló minőségű 3D nyomtatótechnológiák iránti igény, a kutató és társai printgeneráló rendszerrel kapcsolták össze az ipari robotkart. Munkájuk célja a3DP automatizált munkamenetének merevségén, szigorán túlmutató esztétika megteremtése.

3dnyomtatas_robotkar0.jpg

A kutatók szerint a 3D nyomtatás legnagyobb kihívása az irányított digitális gyártás – tárgykészítéskor a forma kivitelezését apró lépésekre bontják, a gép így tud rétegeket építeni az anyagból. Az anyag lerakása és a mozgás általában precízen ki van dolgozva, a technológia éppen ezért képes nagyon komplex szerkezetek előállítására, például ipari alkalmazásokban vagy az építészetben.

Új művészi formákhoz a robotkar dinamikus módszerekkel érzékel és alakít át, dolgoz meg PLA anyagokat. A printer lépéseit saját fejlesztésű szoftver határozza meg. A kutatók szerint ez olyan, mint amikor a keramikus közvetlenül dolgozik az agyaggal, hogy jobban ismerje a matériát, és legyen tisztában a korlátaival.

Nyomtatóanyagok határaival kísérletezve, nem várt tulajdonságokat is felfedeztek bennük. Szoftverüket úgy fejlesztik tovább, hogy jobban értse egy-egy tulajdonság megváltozását. Kerámiákkal és speciális műgyantával kivitelezett műalkotásokat szintén tesztelnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4014153305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása