HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mi várható 2022-ig az európai 3D nyomtatásban?

ferenck 2018.07.18. 08:30

Az IDC (International Data Corporation) féléves globális 3DP beszámolója alapján 2017-ben 3,6 milliárd dollárt költöttek Európában 3D nyomtatókra, anyagokra, programokra és kapcsolódó szolgáltatásokra.

A kiadási tanácsadóként is funkcionáló anyag szerzői 2022-ig prognosztizáltak, előrejelzésük szerint a szakterületi költésekben 15,3 százalékos lesz az átalagos éves növekedési ütem (CAGR). A vizsgált periódus végén a bevételek elérik a 7,4 milliárd dollárt.

Az anyag IT döntéshozóknak készült, rendeltetése, hogy mélységükben is megértsék az iparág-specifikus tendenciákat, a kiadások irányát, és ne csak egyértelmű tényekből (egyre több az alkalmazás, a technológiát mind szélesebb körben fogadják be stb.), hanem számokkal alátámasztott trendekből kiindulva cselekedjenek.

3dnyomtatas_elorejelzes.png

A kontinensen nem meglepő módon a 2017-es összbevételek 83 százalékát generáló Nyugat-Európa dominál, 14,4 százalékos 2017 és 2022 közötti CAGR-rel. A leggyorsabban növekvő Közép- és Kelet-Európára 19,1 százalékot prognosztizálnak ugyanezekre az évekre.

2018 lehet a piaci fordulópont. A 3DP kibővíti a gyártóipart, elterjed a „kívánság szerinti” (on-demand) gyártás, csökkennek a leltározási és szállítási költségek, fontos szerephez jutnak a helyi megoldások. Tömeges „méretre szabás”, nyomtatóanyagok újrahasznosítása, áresés és a printerek következtében kevesebb munkagép a hívószavak.

A beszámoló több terület kiadásait vizsgálja: hardver (nyomtatók), szoftver, nyomtatóanyagok és szolgáltatások. Egyelőre a hardver vezet, de a periódus végén már többet fogunk nyomtatóanyagokra költeni (20 százalékos CAGR). A szolgáltatások (tanácsadás, rendszerintegráció) kulcsfontosságúak maradnak.

Szektorokra bontva, az úgynevezett diszkrét gyártás, azaz könnyen azonosítható termékek előállítása (autók, bútorok, játékok, okostelefonok, repülők stb.) az első az összesített kiadásokban. Ezen a területen 2022-ig 14,5 százalékos éves növekedés várható. A legnagyobb növekedés, együttesen 19,5 százalék CAGR a diszkrét gyártás két kitüntetett alszektorában, az autó- és a repülőgép-iparban várható.

Az egészségügy és a professzionális szolgáltatások a teljes piaci kiadások 10 százalékát fedik le. Előbbiben 20,9 százalékos CAGR-re számítanak.

2017-ben a prototípusok (755 millió dollár), az utángyártott részek (522 millió) és az építészeti tervek/modellek (353 millió) jelentették a három legfontosabb felhasználást. 2022-ig az első kettő megőrzi vezető helyét, a harmadik viszont a fogászati tárgyak és az orvosi segédeszközök lesznek. (A fogászatban használt népszerű Form 2 printer hazai forgalmazója a FreeDee.)

„Nő az uniós támogatást használó, 3DP szolgáltatásokra specializálódott startupok száma. Az EU-s támogatás Közép- és Kelet-Európában a technológia legfőbb hajtóereje” – nyilatkozta Evelin Stoev, az IDC egyik vezető elemzője.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a 3DP még gyorsabb elterjedését a termékeiket klasszikus módszerekkel előállító, és az új megoldásokkal időhiány miatt nem vagy alig kísérletező sok hagyományos gyártócég hátráltatja.

Címkék: trendek jövő szolgáltatások ipar nyomtatók nyomtatóanyagok prototípuskészítés FreeDee

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9614118901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása