HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D fémnyomtatás és a klasszikus öntőtechnikák

ferenck 2018.07.06. 08:30

Új technológiák megjelenésekor gyakran tesszük fel a kérdést, hogy mi volt az addigi bevett módszer, mi lesz a hagyományos eljárással. Néha gyorsan a feledés homályába vész, például a floppylemez, máskor, például a kalligráfia esetében ugyan kiesik a mainstreamből, de egy szűk szakértő-hagyományőrző közösség által tovább él. Sok esetben viszont átalakul, és ugyanolyan fontos marad, mint volt korábban.

A 3D fémnyomtatás kapcsán sűrűn felmerül, hogy milyen hatással van a klasszikus öntésre, ami egyébként cáfolva a hiedelmeket, nem ellentétes a 3DP-vel. Sokan nyomtatnak öntőformákat, és így a két technológia kiegészíti, erősíti egymást. De túl a printelt öntőformákon, 3D nyomtatással közvetlenül is egyre jobb minőségű fémtárgyak állíthatók elő.

3dnyomtatas_ontes.jpg

A Voxeljet például új repülőgép-ajtókat tervezett, a modellekhez 3DP-t használtak. A cég mégsem vizionálja a hagyományos öntés végét, hanem egymást kiegészítő eljárásokat lát, mert egyes esetekben az egyik, másokban a másik az előnyösebb.

Öntéssel nem alakíthatók ki olyan bonyolult geometriák, mint fémnyomtatással, és ezért döntöttek az utóbbi mellett.

3dnyomtatas_ontes0.jpg

„A 3D fémnyomtatás, például a közvetlen lézeres fémszinterezés (DMSL), jelenleg csak egy viszonylag szűk szegmensben verseng az öntéssel. A DMLS rendszerek munkaterülete kisebb alkatrészekhez ideális, és a légjármű-iparnak készülő printelt részek hitelesítése időigényes folyamat, míg a fémöntés sok évtizedes múlttal rendelkezik. A közvetlen fémnyomtatás relatíve drága is. Nem a fémporok, hanem a printerek a lassabb munkafolyamat miatt az” – hangsúlyozza egy sajtóközleményben a Voxeljet.

Mindezek mellett a nyomatokkal fáradságos utómunkálatokat is kell végezni. Egy nyomtatott alumínium-fémrész fontonkénti (1 font = 0,453 kg) átlagköltsége 160, rozsdamentes acélnál 215, míg hagyományos öntéssel az acél csak 15 dollár. Olcsóbb printerekkel, nagyobb munkaterülettel, és tapasztaltabb munkaerővel viszont csökkennek a 3D fémnyomtatás költségei.

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy az árcsökkenés milyen hatással lesz a hagyományos fémöntésre. Az öntödék valószínűleg munkafolyamataikba integrálják a 3DP-t, és eldöntik, mikor melyik technológiát használják.

„A 3D homok- és műanyagnyomtatás a költségek és a komplex nyomatok szempontjából már most tökéletes alternatívák öntödék számára. Folyamataik megváltoztatása nélkül képesek összetett komponenseket gyártani, és nem is kell vásárolniuk 3DP-rendszereket hozzá, gépvásárlás helyett elég megkeresniük a homok- és műanyagnyomtatást szolgáltató cégeket” – magyarázza Ingo Edere, a Voxeljet igazgatója.

Címkék: jövő ipar fémnyomtatás Voxeljet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2614093613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása