HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Milánóban épül Európa első nyomtatott háza

ferenck 2018.03.27. 08:30

Az épületnyomtatás kuriózumból valósággá válik, kínai, dubai stb. példák után már az öreg kontinensen is hamarosan csodálhatunk additív technológiával készült házat.

A londoni Arup és a milánói CLS Architects tervezőcégek bejelentették, hogy egy április 17. és 22. közötti milánói designrendezvényen (Salone del Mobile) a város központjának számító Cesare Beccaria téren bemutatják Európa első nyomtatott házát, a 100 négyzetméteres 3D Housing 05-ot.

3dnyomtatas_europaiepulet.jpg

A házon már dolgoznak a holland CyBe Construction lánctalpas mobil betonnyomtatójával (CyBe RC), a gép rétegről rétegre printeli a betont és építőanyagokat gyártó Italcementi által fejlesztett matériát. Mihelyst a falak készen állnak, a szerkezet többi részét (tetőt, ajtókat, ablakokat) összeszerelik.

Ha minden a tervek szerint megy, a Salone látogatói egyszintes, egy fürdő-, hálószobás és nappalis, konyhás lakásban gyönyörködhetnek majd.

3dnyomtatas_europaiepulet0.jpg

A tervet kidolgozó CLS Architects sajtóközleménye alapján a belső terek kiépítése múltbeli „archetípusok” és a 3D nyelvezetéhez történő igazodás kombinációja. Az alapnak számító betonkompozitot szintén erős és időálló anyagokkal ellensúlyozzák – az ablakkeretek rézből, a konyha egyes elemei polírozott sárgarézből, a fürdőalkalmatosságok márványból készülnek.

„A beton rétegezésével kialakuló mintán, felületen spontán nőhetnek felfelé terjeszkedő növények, amelyek a tetőt elérve, városi kertté alakulnak át. A projekt a jövőről folytatott gondolkodás terméke, hogy forradalmi technológiával javítsunk az életminőségen” – magyarázzák a CLS Architects szakértői.

A házzal azt is igyekeznek szemléltetni, hogy új technológiák, mint a 3DP és a fenntartható építőanyagok hogyan kapcsolhatók össze környezetbarát épületek gyors és költséghatékony kivitelezéséhez.

„Az építőipar az egyik legnagyobb felhasználója a széndioxidot kibocsátó anyagoknak. Paradigmaváltást szeretnénk elérni, és hiszünk benne, hogy a 3D nyomtatótechnológiák kritikus szerepet játszhatnak a fenntarthatóbb és hatékonyabb építkezésben. Kevesebb hulladékot termelnek, az anyagok pedig újrahasznosíthatók” – nyilatkozta Guglielmo Cara (Arup).

A ház könnyen szétszedhető és felállítható máshol, mert eleve úgy tervezték. Ha nincs többé szükség rá, az anyagok más projektekhez is használhatók.

Április 22. után ez vár rá, és valószínűleg máshol fogják ismét felépíteni.

Címkék: beton építészet épület építőipar épületnyomtatás környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6413779328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása