HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott modellekkel könnyebben gyógyíthatók a törött csontok

ferenck 2018.03.21. 08:30

A holland Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) traumatológiai központ sebészei és kutatói 3D nyomtatótechnológiával igyekszik javítani a betegellátás minőségén. Munkájukkal elsősorban törött csontok mihamarabbi gyógyulását akarják elősegíteni.

Lars Brouwers 29 éves PhD-hallgató tavaly hívta fel magára a figyelmet, amikor bejelentette, hogy Den Boschból Sierra Leone fővárosába, Freetownba kocsikázik, magával visz egy (a Magyarországon a FreeDee által forgalmazott) Ultimaker 3D printert, és egy helyi kollégája közreműködésével műkezeket készít a rászorulóknak.

3dnyomtatas_traumatologia.jpg

Brouwers törések kezelésének hatékonyságát vizsgálva, sérült csontokról készült szkeneket beteg-specifikus nyomtatott modellekké alakított át. A printelt csontokat sebészi beavatkozás előtti segédeszközként használták az orvosok, de betegek felvilágosításában is segítettek.

A kutató és kollégái szerint a modellekkel a sebész jobban átlátja a sérülést, tisztább képet alkot róla, mintha 2D képernyőn nézné a testrész 3D-s megjelenítését.

3dnyomtatas_traumatologia0.jpg

Műtéteket általában a csontról készült CT szken vagy a CT szken digitálisan renderelt változatának tüzetes tanulmányozásával készítenek elő. Ez a módszer ugyan komoly előrelépés a különösebb előkészítés nélküli operációból álló hagyományos megoldáshoz képest, viszont a 2D-ben megjelenített 3D mélységi és tájékozódási problémákat egyaránt felvet.

Itt jön képbe a konkrét, tapintható tárgyakat előállító 3D nyomtatás – a betegével azonos printelt csontokat az orvos kézbe veheti, megtapogathatja, egyszerűen jobban érzékeli a törést, és látja át a teendőket.

Brouwers a Philips IntelliSpace Portal segítségével végezte a szkenek nyomtatható modellé alakítását, a CT szkenformátum könnyű konvertálását 3D nyomtatóbarát STL-lé. A fájlok előkészítését, szeletelését Ultimaker Cura szoftverrel, nyomtatásukat Ultimaker 3 géppel kivitelezte.

A törött csont teljes szerkezetéhez vízben oldódó PVA segédanyagot használtak, hogy a sebészek a lehető legpontosabb modellt kapják. A folyamat annyira gyors, hogy CT szken után akár már egy nappal kezükben tarthatják a kész nyomatot.

Az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot, speciális sebészeti méréseket használva kiderült, hogy a printelt csontokkal magasabb értékek érhetők el.

Címkék: orvosi FreeDee Ultimaker

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4613755602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása