HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtassunk cosplay páncélt!

ferenck 2018.02.14. 08:30

A 3D nyomtatás játék-, sci-fi- és fantasy-rajongók egyik kedvenc szórakozását, a cosplay-t is megváltoztatja. A technológiával egyre élethűbb jelmezek és kellékek készíthetők.

Maga „a cosplay a costume play kifejezés rövidített formája, az előadó-művészet egy ága, ahol a résztvevők különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak karaktert, ötletet, koncepciót megjeleníteni. A jelmezt készítő illetve viselő személyek, a cosplayesek, gyakran külön szubkultúrát alkotnak, melynek középpontjában e különleges szerepjáték iránti szenvedélyük áll” – írja a Wikipédia-szócikk szerzője.

3dnyomtatas_cosplay.jpg

Az ötletek forrásai főként animék és mangák, képregények, filmek és videojátékok, de más fiktív és kevésbé fiktív anyagok is lehetnek. A cosplay az 1990-es években robbant a köztudatba, és különösen Ázsiában (leginkább Japánban) komoly hatással van a populáris kultúrára.

Jelmezfronton nemrég dolgoztak ki a holland divattervező zseni, Iris van Herpen új Ludi Naturae kollekciója kivitelezésénél használt eljáráshoz hasonló módszert rugalmas és viselhető, bár ki tudja, mennyire kényelmes cosplay páncél nyomtatására.

3dnyomtatas_cosplay0.jpg

A páncél vagy pajzs printelt darabjait egyetlen hálószerű szerkezetbe integrálják – összevarrják, egyberagasztják, összeszerelik.

Van Herpen és munkatársai a Delfti Műszaki Egyetem közreműködésével szintetikus műgyanta-szerkezeteket printeltek, a szerkezetekből vékony tüllruhát dolgoztak ki.

David Shorey, los angelesi maker egy pasadenai Hackaday-en három rétegben printelt páncélmintákat, majd a rétegekre tüllszerű darabot helyezett, és befejezte a nyomtatást. Az anyaggal, különösen nejlonporral azonban vigyázni kell, mert ha a magas hőmérsékletet jól tűrő nyomtatószállal printeljük, könnyen megolvad vagy deformálódik. Természetesen arra is ügyeljünk, hogy hogyan tesszük be a gép munkaterébe. Rögzítéséhez kapcsokat, szalagot stb. használhatunk.

A módszerrel szinte bármilyen páncélmintát létrehozhatunk. Arra mindenesetre ügyeljünk, hogy képesek legyünk magunkon viselhető formába rendezni őket.

Címkék: divat cosplay játékfigurák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9813660180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása