HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Dánia Zöld Hajója

ferenck 2017.12.18. 08:30

A történelem és hagyományok ismeretében aligha számít meglepetésnek, hogy Hollandia jár az élen a 3D nyomtatótechnológiák tengerészeti, hajózási alkalmazásaiban. A rotterdami Additív Helyszíni Gyártólabor (RAMLAB) nyomtatott már hajóalkatrészt, a szintén holland Shipbuilder pedig speciális szoftvert is fejlesztett. Mindezek ellenére a hajózásban eddig inkább szórványos 3DP próbálkozásokról, semmint trendekről beszélhetünk.

Talán az sem véletlen, hogy egy szintén tengerektől körülvett másik európai országban, Dániában is kapisgálják, hogy a technológia fontos szerepet fog játszani a következő hajógenerációk felépítésében, működésében. Az ellátási lánc megreformálását és a környezetszennyező anyagok kibocsátásának drasztikus csökkentését célzó Dánia Jövőbeli Zöld Hajója (GSF) pilotprojekt például jelentős mértékben szándékszik használni a 3D nyomtatást.

3dnyomtatas_denmark0.jpg

A helyi meghatározó hajózási vállalatok mellett a 3DP specialista Create it REAL szintén csatlakozott a kezdeményezéshez. A cég azzal várt ismertté, hogy az ő fejlesztésük a 3D nyomtatókra kidolgozott egyik első fájltitkosító rendszer, de fegyvernyomtatást blokkoló szoftveren is dolgoztak már.

A GSF tervei szerint a hajókat 3D printerekkel szerelnék fel, hogy a helyszínen végezzenek fontos munkákat, csökkentsék a pótalkatrészek és a javítás költségeit.

A pótalkatrészek gyártásával és beszállításával foglalkozó legnagyobb dán cégek is részt vesznek a projektben, akárcsak a nagyméretű dízelmotorok világviszonylatban legnagyobb beszállítója, a saját gázturbina motorjait szabványosított 3DP eljárásával kivitelező MAN Diesel & Turbo is.

3dnyomtatas_denmark.jpg

„A 3D nyomtatótechnológia olyan gyorsan fejlődik, hogy beérett a hajóipari használatra” – nyilatkozta Sverre Patursson Vange, a GSF-partner J. Lauritzen egyik vezetője.

A Create it REAL szerepe, hogy biztonságosan és szabályosan menjen végbe a hajók és a tengeri olajfúrótornyok digitalizálása.

„Meggyőződésünk, hogy sok cég szembesül ugyanazzal a problémával: hogyan osszam meg fájljaimat a partnerekkel vagy az ügyfelekkel úgy, hogy a szellemi tulajdonom sértetlen maradjon” – magyarázza Jeremie Pierre Gay, a Create it REAL ügyvezető igazgatója.

A 3D fájlmegosztó platform működését az Apple Musichoz és a Spotify-hoz hasonlóan képzelik el.

„A userek nem férnek hozzá mp3-akhoz, de az előfizetés típusának függvényében hallgathatnak zenéket. Mi is hasonló pozitív környezetet tervezünk, ahol a végfelhasználók csúcsminőségű tartalmakhoz férhetnek hozzá, de a szellemi jogok tulajdonosainak sem kell félniük” – folytatja Gay.

Címkék: hajó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5513507717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása