HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Megkétszerezik a méretüket a 4D nyomtatással készült polimerek

ferenck 2017.11.24. 08:30

A Gartner 2017-es Hype görbéjén a „mesterséges intelligencia mindenhol” és a digitális platformok mellett az „átlátható immerzív élmények” közé sorolt 4D nyomtatást azonosították a következő tíz esztendő egyik technológiai megatrendjeként.

A 3DP fejlődési állomásaként felfogható 4D nyomtatásban az idő jelenti a negyedik dimenziót. A technológia élharcosának az MIT Self-Assembly Laboratóriumát vezető Skylar Tibbits számít. Alakjukat váltó, előre meghatározott szerkezetté összeálló tárgyak printelhetők vele. Egyelőre inkább kutatásfejlesztési periódusról beszélhetünk, a jövőt viszont nemcsak a Gartner, hanem mások is bíztatónak látják.

3dnyomtatas_4dprinting.jpg

A Zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETH Zürich) kutatói a napokban értek el komoly eredményt 4D nyomtatással: kiderült, hogy az alakjukra emlékező polimerek feljavított alkalmazkodóképességük és kontrolljuk miatt fontos katalizátorok 4D nyomatok létrehozásában. A belőlük készült printek ugyanis előre meghatározott területen akár megkétszerezhetik eredeti méretüket, amely komoly lehetőségekkel kecsegtet a közeljövő gyártásában.

A svájci kutatók szerint a nyújtáskor méretüket minden irányban növelő (auxetikus) polimerek, metaanyagok összetett geometriai formája esetében a hőtevékenység a kulcstényező. Az anyagkiválasztást korábbi projektek gondos tanulmányozása előzte meg, és ezért döntöttek aktív szerkezetek alkotására képes anyag mellett. Ezt követően jobban tudtak a programozásra, azon belül a folyamatok leegyszerűsítésére összpontosítani.

3dnyomtatas_4dprinting0.jpeg

„A 4D nyomtatásban hatalmas érintetlen potenciál rejlik azokban az alkalmazásokban, ahol a konfiguráció nem változtatható meg manuálisan. Például a légjármű-ipar és a medicina tartozik e területek közé” – írják a kutatók.

Metaanyagok helyett valójából kereskedelmi forgalomban kapható termékekből tintasugaras nyomtatással szintetizálható egyetlen anyagról van szó. A kutatók a Stratasys PolyJet sorozatába tartozó Objet500 Connex3 géppel hozták létre.

A kutatás tanulsága az is, hogy meglévő anyagok és felszerelések ennyire innovatív felhasználásával sokféle alkalmazási területen dolgozhatók ki 4D tervek.

Címkék: jövő polimer Gartner 4D Stratasys PolyJet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2413359955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása