HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Apple-szabadalom: kiterjesztett valóság és 3D nyomtatás

ferenck 2017.10.05. 08:30

Az Apple az iOS 11-re írt, kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) alkalmazások fejlesztését támogató, júniusban bemutatott ARKit csomaggal és az új iPhone-okkal (8, 8 Plus és különösen az X) megteremtette az AR-technológia legfontosabb platformját.

Az új platformhoz kapcsolódik, hogy az almás cég, egész pontosan az általa pár éve felvásárolt és állítólag AR-befektetései és az ARKit mögött is álló Metaio startup nemrég kapott szabadalmi oltalmat egy, a 3D nyomtatás további fejlődését is befolyásoló megoldásra. A tervet 2013 harmadik negyedévében adták be az amerikai szabadalmi hivatalnak.

3dnyomtatas_applear.jpg

Lényege a két technológia, 3D nyomtatórendszer és AR-eszközök, konkrétan AR-szemüvegek összekapcsolása, ami egyben azt is jelenti, hogy az Apple „hivatalosan” beszáll a 3DP iparba.

Abból indultak ki, hogy a jelenlegi 3DP technológiákból hiányzik egy fontos alkalmazás: nem lehet velük közvetlenül nyomtatni meglévő tárgyakra, felületüket nem egészíthetjük ki újabb dolgokkal. Egyrészt azért nem, mert nem tudnánk betenni azokat a printerekbe, másrészt a nyomtatófej beállítása is problémás lehet, mert passzolnia kell az adott tárgyhoz. Egyelőre sem a techvilágból, sem művészi körökből nem álltak elő épkézláb javaslattal.

Az Apple szabadalmával megoldódik a probléma, akár több tárgy is nyomtatható az adott felületre vagy csak egy részére. A meglévő és a nyomtatott új közötti kiigazításokat előre definiálják, és magát a rendszert is leírják a szövegben.

3dnyomtatas_applear0.jpg

A kivitelezésnél könnyen elképzelhető, hogy a printelt tárgy felületi textúráját bővíteni kell, amit értelemszerűen jobb és olcsóbb is lenne újabb nyomat nélkül megúszni.

Az Apple javaslata egy AR-kompatibilis rendszer, a nyomtatott valódi tárgyat vizuálisan tovább bővítő szemüveg. A bővítést (kiterjesztést) a tárgy és egy számítógéppel készített kép, bármely megjeleníthető adat (textúra, szöveg, rajz, videó stb. és ezek tetszőleges kombinációjának) összemosásával és az egész mélységi vizualizálásával érik el. Az adott tárgyon az AR segítségével jelenik meg az új információ, a felhasználó pedig félig átlátszó szemüvegen látja, de kamerával is felvehetjük, aztán bármilyen kijelzőn lejátszhatjuk.

A lehetőségek végtelennek tűnnek, az Apple-t ismerve viszont borítékolható, hogy a szabadalommal szinte csak a saját termékeiket áramvonalasítják, teszik még ergonomikusabbá. Képzeljük el, hogy így printelünk valamit a nyomtatott iPhone-tokra, vagy kedvenc mintánkat visszük rá a MacBook Prora stb.   

Egyelőre nem tudni, hogy az újdonság mikor kerül kereskedelmi forgalomba, hatása azonban máris borítékolható.

Címkék: szabadalom app bővített valóság Apple iPhone

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4912928439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása