HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Arcimplantátumot nyomtatott a Materialise

ferenck 2017.09.13. 08:30

A globális 3D szoftverpiac egyik meghatározó szereplőjét, a leuveni székhelyű Materialise-t 1990-ben alapították, és a Benelux-államok első gyors prototípuskészítő vállalataként már a korai 1990-es években komoly kutatásfejlesztési tevékenységet folytatott. 1991-ben fejlesztették a 3D tervezéshez és modellezéshez használt képfeldolgozó program Mimics-t, amely egymásra halmozott 2D képadatokból generál 3D modelleket. Az 1992-es Magics pedig CAD-adatokat exportál nyomtatható (.stl) formátumba.

A nemzetközi nagyvállalattá fejlődött Materialise az amerikai kontinensen és a Távol-Keleten is markánsan jelen van, az autógép-gyártástól a művészetekig, divatig, számos területen nyújt szolgáltatásokat.

3dnyomtatas_arcimplant.jpg

2017 elején vezető szoftverpozíciójuk újításokkal és stratégiai partnerségekkel történő megtartását, végalkatrészek gyártását, speciális vertikális piacokra történő 3DP alkalmazásokat jelöltek meg prioritásokként. Mindezek mellett a cégpolitikának az egészségügyi szektor, a kórházi piac szintén rendkívül fontos eleme.

Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy a napokban jelentették be, hogy titánból nyomtatott Trumatch szájsebészeti implantátumukat állkapocs- és arcrekonstrukciós célokra forgalmazhatják az Egyesült Államokban. Az Európában és Ausztráliában már beszerezhető implantátum kategóriájában az első, amely „zöld fényt” kapott a világ egyik legnagyobb egészségügyi piacának számító USA-ban. A forgalmazást egy 2016-os megállapodás értelmében a DePuy Synthes orvosi cég fogja végezni.

A 3D nyomtatással készült páciens-specifikus szájsebészeti implantátumok egyre sikeresebbek, segítettek már rákos személyek rádióterápia után sérült vagy súlyos balesetet szenvedett betegek csontjait rekonstruálni, és egyre nagyobb az ezirányú nyomatok, speciális eszközök iránti kereslet.

A Trumatch a Párizsi Egyetemi Kórház koponya és szájsebésze, Dr. Thomas Schouman szerint új kezelési lehetőségeket nyújt, bonyolultabb műtéti beavatkozásokra ad lehetőséget, egyetlen beavatkozáson belül több opció közül választhat. Azt is elmondta, hogy az implantátum nélkül több beavatkozásra lenne szükség.

Az ideális persze az lenne, ha minden kórház rendelkezne 3D nyomtatólaborral, hogy megfelelő és engedélyezett felszereléssel helyben állítsanak elő beültetéseket, de sajnos néhány kezdeményezést leszámítva még távol vagyunk ettől.

Címkék: orvosi implantátumok Materialise

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2412825378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása