HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Robotprinteres épületnyomtatás Kaliforniában

ferenck 2017.06.19. 08:30

Behrokh Khoshnevis, a Dél-Kaliforniai Egyetem Viterbi Mérnöki Iskolájának (Los Angeles) tanára és az innovatív Contour Crafting alapítója 2011-ben időintervallum megjelölés nélkül beszélt az alapoktól a tetőig nyomtatott többszintes házakról.

Elsőként aztán Sanghajban húztak fel nyomtatott házakat 2014 tavaszán, Khoshnevis azonban mindenképpen az épületprintelés úttörői közé tartozik. Nem véletlen, hogy a 3Ders.org tavaly augusztusban a félév 12 legfontosabb 3DP innovációja listáján az általa kidolgozott robotikus gyártótechnológiát, a szelektív elválasztó szinterezést (SSS) választotta hatodiknak, amelyet egyébként a NASA is alkalmazna a Marson. És ez sem véletlen, mert Khoshnevis az űrügynökséggel közösen tervez nyomtatható lakóépületeket a vörös bolygóra és a Holdra, amelyeket a marsi, illetve holdbéli talajból kinyert porszerű anyagokból és nem jégből húznának fel.

3dnyomtatas_epuletprinter.jpg

De térjünk vissza a Földre, mert Mars ide, Mars oda, a 3D nyomtatás egyik legizgalmasabb alkalmazási területe az anyabolygón is az építészet. A technológia megváltoztatja a diszciplínát, új anyagokat von be a gyártásba, felgyorsít folyamatokat.

A Contour Crafting is ezen az úton jár: az anyagot zsaluzás helyett egymásra rétegező, teljes szerkezeteket és komponenseket egyaránt előállító robotikus rendszere cementből kihozható különféle formákkal kísérletezik. A gyors nyomtatás végtermékei elvileg különböző tervrajzok alapján készített önálló épületek, de lakóparkok is lehetnek; mindegyikben elektromos, vízvezeték- és szellőzőrendszerrel.

Khoshnevis cége komoly befektetőre talált az osztrák Umdasch Csoport építkezésre összpontosító (és a Contour Craftingban mostantól 30 százalékos tulajdonnal rendelkező), innovatív technológiák és üzleti modellek iránt érdeklődő Doka Ventures leányvállalata részéről. A Contour Crafting a vállalat első stratégiai befektetése.

3dnyomtatas_epuletprinter0.jpg

Khoshnevis cége a kaliforniai El Segundoban bérelt egy kb. 3 ezer négyzetméteres telket, ahol mintegy 185 négyzetméteres házat tervez 24 óra leforgása alatt nyomtatni, elkészíteni, a fentebb említett rendszerekkel együtt.

A feltaláló szerint technológiájukkal sokat segíthetnek alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegek otthonteremtésében, de olcsó és gyors építési módszerüket katasztrófa sújtotta területeken is alkalmazhatják. Ezek mellett természetesen máshol is, úgyhogy – nemcsak a világűrben, hanem bolygónkon is – bíztatónak látja a jövőt. A Föld lakosságának és a városiasodás tempójának növekedésével szükség is lesz minden innovatív új megoldásra, mert hagyományos építészeti módszerekkel nem lehet a sokasodó igényeknek eleget tenni.

Jelenleg elsőgenerációs robotikus építészprinterük a tervek szerint 2018 elején kereskedelmi forgalomba kerülő első sorozatán dolgoznak. A közel 370 kilós gép pehelysúlyúnak számít az építészeti eszközök között, és így a szállítás, helyszíni telepítés sem okoz különösebb nehézséget: sima kamionnal, tengeri szállítmányozó konténerben megoldható. Működtetéséhez néhányfős értő személyzet elegendő.

Címkék: építészet épület építőipar nyomtatók épületnyomtatás innovátorok NASA nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3912604079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása