HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A világ legnagyobb SLM üzeme nyílt meg Aachenben

ferenck 2017.06.16. 08:30

Az aacheni Fraunhofer Lézertechnikai Intézet (Fraunhofer ILT) bejelentette, hogy megnyitja a „világ legnagyobb SLM üzemét” (selective laser melting, szelektív lézeres olvasztás), az Aacheni 3DP Központot, amely most szerezte be a Concept Laser XLine 2000R 3D nyomtatót. A létesítmény megnyitása a Fraunhofer ILT és az RWTH Aacheni Alkalmazott Tudományok Egyetem együttműködésének gyümölcse. A két intézmény korábban új additív fémburkoló-technológiát dolgozott ki közösen. A nyitóünnepségnek a Fraunhofer Intézethez közeli RWTH Aachen kampusza adott otthont, 40 vendég vett részt rajta.

A helyszínben semmi meglepő nincs, hiszen az SLM technológiát – egy kísérleti projektben – az aacheni Fraunhofer ILT kezdte először használni több mint 20 éve, 1995-ben. Az ILT SLM DE 19649865 szabvány lett a projekt eredménye.

Az SLM speciális gyors prototípuskészítő, 3DP technika; a folyamat során nagyon erős és sűrű lézerrel olvasztanak meg és egyesítenek fémporokat. Több SLM eljárást a szelektív lézeres szinterezés (SLS) alkategóriájának tartják. Jelentős különbség a kettő között, hogy az SLS-szel ellentétben, az SLM módszerrel a fémanyag teljes olvasztásával szilárd 3D rész, homogén fémmassza alakítható ki belőle. Az eljárásnál rezet, alumíniumot, rozsdamentes és szerszámacélt, kobalt krómot, titánt és volfrámot használnak.

3dnyomtatas_fraunhofer_slm.jpg

A 800x400x500 köbmilliméter nyomtatási területű, 9200 kiló Concept Laser XLine 2000R a hároméves SLM-XL kutatási projekt tárgya lesz. A 15 partner különféle ipari szektorokat képvisel, az üzem pedig minél több kis- és középvállalatnak is lehetőséget kíván biztosítani saját – anyagi okok miatt máskülönben kivitelezhetetlen – additív gyártótechnológiai projektjeik megvalósítására. Az Aacheni Központ jóvoltából versenyképességüket növelő, innovatív tevékenységüket erősítő technológiákhoz férhetnek hozzá.

Az üzem létesítésénél több más szektor mellett leginkább a gépkocsi-iparra gondoltak: „nagyméretű működő prototípusok gyártásának felgyorsításával jelentős mértékben csökkenthetők a gyakran rendkívül hosszú és drága fejlesztési folyamatok.”

3dnyomtatas_fraunhofer_slm0.jpg

A gépet „hagyományos eljárásokkal vagy kivitelezhetetlen vagy nagyon nehezen és drágán gyártható nagy mennyiségű, egyedi funkciókra is kialakítható szerszámok 3D nyomtatására” szintén fogják használni. Bíznak benne, hogy hozzájárul a 3DP még nagyobb mértékű ipari használatához, és hogy újabb lehetőségeket villant fel a technológiában rejlő potenciálból.

A világ legnagyobb fémnyomtató gépe címre a Concept Laser XLine 2000R mellett más cégek is igényt tartanak: a philadelphiai 3D Hybrid Solutions a CNC-gyártó Multiax-szel májusban mutatott be egy monumentális szerkezetet, míg a dél-afrikai titánprinter Aeroswift iránt olyan repülőgép-gyártók érdeklődnek, mint az Airbus és a Boeing.

Címkék: acél ipar aluminium nyomtatók innovátorok fémnyomtatás nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3012595343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása