HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott mágnes újrahasznosított anyagokból

ferenck 2017.06.08. 08:30

Az Egyesült Államok Oak Ridge Nemzeti Laboratóriuma (ORNL) és a 2016-ban alapított dallasi Momentum Technologies startup közösen dolgozott ki, licenszelt és forgalmaz egy úttörő 3D nyomtatott mágnestechnológiát.

A találmányra tavaly novemberben figyeltek fel, amikor az ORNL kutatói bebizonyították, hogy az additív módszerrel előállított állandó mágnesek teljesítménye felülmúlja a hagyományos eljárással létrehozott mágnesekét.

A kutatás előkészítő fázisában neodínium-vas-bór (NdFeB) alapú hálóformájú izotróp (minden irányban azonos tulajdonsággal bíró anyag) mágneseket készítettek az ORNL és a Cincinnati Incorporated közös fejlesztésű világhírű gépén, az első ipari léptékű, nagyméretű részek, termékek órákon belüli gyártására alkalmas 3D nyomtatón (Big Area Additive Manufacturing, BAAM). Az eredmény felülmúlta a várakozásokat, a mágnesek mágneses, mechanikai és mikroszerkezeti tulajdonságai megközelítették, sőt egyes esetekben felül is múlták a hagyományos módszerrel, általában fröccsöntéssel gyártott mágnesekét.

3dnyomtatas_magnes.jpg

Az ORNL most még tovább megy, ezt célozza a Momentummal kötött partnerség. A dallasi vállalat fogja ugyanis piacra dobni az első újrahasznosított anyagokból készült nyomtatott mágneseket. Saját technológiájukat, a membrán segítette oldószeres extrakcióval (MSX) dolgozzák meg az ORNL mágneseit, hogy az elektronikus hulladékban (merevlemezekben stb.) található ritka elemeket újrahasznosíthassák vele. A Momentum Technologies-t pontosan ezért alapították.

Hulladékok újrahasznosítása és a környezetvédelem egyébként is egyre fontosabb szempont a 3D nyomtatásban, de eddig főként műanyagpalackokkal, óceánok szemetével, és nem elektronikus dolgokkal próbálkoztak.

Az így gyártott mágnesektől nemcsak azt várják el, hogy elérjék, sőt túlszárnyalják a hagyományosak teljesítményét, hanem azt is, hogy hulladék se keletkezzen az NdFeB darabok előállításakor. Ha beválik, óriási lépést tesznek, mert a fröccsöntéssel és más eljárásokkal készített mágnesek előállítása során a felhasznált anyagok 30-50 százaléka vész kárba. Az új technológiát valószínűleg széles körben elfogadják és alkalmazzák majd, és az eddigi vélemények alapján túl sokáig nem is kell várni rá.

3dnyomtatas_magnes0.jpg

Az újítás más előnyökkel is jár: felgyorsul a gyártás, a technológiával egyre összetettebb formák dolgozhatók ki. A mágnesek változatos alkalmazásokban hasznosíthatók: autóipar, szélturbinák, motorok, generátorok, gyors vasúti szállítás stb. Az ORNL partnerei máris izgatottan várják a technológia közeljövőbeli kereskedelmi hatásait.

Címkék: mágnes ipar innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr812575055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása