HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Neri Oxman új robotja fél nap alatt kinyomtat egy házat

ferenck 2017.05.02. 08:30

Az MIT Médialabor 2010-ben alapított Közvetített Anyag (Mediated Matter) laborját vezető izraeli származású Neri Oxman nemcsak a 3D nyomtatás, hanem a kortárs művészet, tudomány-művészet és sok más avantgarde törekvés egyik legmeghatározóbb, leginnovatívabb és legnagyobb hatású képviselője. Az anyagtudományt folyamatosan megújítja, az anyagban rejlő lehetőségekkel megállás nélkül kísérletezik, amivel nemcsak a negyedik ipari forradalmat, az Ipar 4.0-t, hanem technológia és biológia szintézisét is felgyorsítja. Transzhumanizmusról ugyan nem beszél, de munkássága szellemi rokonságot mutat Ray Kurzweil, Anders Sandberg és a többiek törekvéseivel, az ő műveikben felvázolt jövőhöz rakja le az alapokat, például csillagközi – asztrobiológiai – utazásra tervezett második bőröket (Vándorok, 2014).

Építészetet tanult, szerteágazó pályafutásában és mindenféle területekre történő kalandozásaiban közös motívum, hogy egy ponton mindig visszatér eredeti szakmájához, és új opciókkal próbálja gazdagítani azt.

oxman_2.jpg

A Science Robotics folyóiratban megjelent, három munkatársával közösen jegyzett friss írásban nagy szerkezetek, épületek 3D nyomtatásának új módszerét ismerteti. Járműre felszerelt robotkar áll a középpontban, az általa irányított fúvókán kitáguló poliuretán habot szór szét. A tevékenység sokszori megismétlésével több habréteg épül egymásra. A hab tágulásával és a két párhuzamos fal felépítésével kialakított lyukakat betonnal töltik ki.

Esettanulmánnyal szemléltetik egy épület-léptékű fél-ellipszis kupolarész Froth-Pak szigetelőhabbal történő nyomtatását. A rendszer 13 és fél óra alatt printelte ki a „világ legnagyobb bot alkotta épületét”, a 14,6 méter átmérőjű, 3,7 méter magas szerkezetet.

oxman0_1.jpg

Digitális Építési Platformról (DCP), automatizált építési rendszerről beszélnek, amely „képes építészeti léptékű szerkezetek egyedi és helyben történő gyártására, a folyamatvezérléshez pedig valósidejű környezeti adatokat használ.”

Oxman és csoportja DCP tevékenysége iránt a Google és a NASA, sőt egy magánszemély is érdeklődik. Utóbbi arra szeretne választ kapni, hogy a technológiával építhető-e földalatti kosárlabda-pálya.

A hidraulikus és elektromos robotkarokból összeálló, nappanelekkel és -elemekkel felszerelt DCP szuperpontosságát a kar végére szerelt lézer garantálja. A kar pozícióját méri, az információ alapján a rendszer automatikus javításokat végez, a nyomtatás folyamatos és precíz marad.

oxman1_2.jpg

Az építési projektet Stephen Keating gépészmérnök vezette, aki úgy véli, hogy a printerrel szokatlan formájú épületek hozhatók létre, és semmivel sem kerülnek többe, mint mások. A rendszer nagy előnye, hogy különböző környezetekben is önellátó.

Nem lenne meglepő, ha Oxman és kollégái a Marsra vagy a világűr más részére terveznének épületeket, és a DCP printer kivitelezné terveiket.

Címkék: építészet épület anyagtudomány épületnyomtatás innovátorok MIT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6112457625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása