HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Szimulált beteg nyomtatott szervekkel

ferenck 2017.04.13. 08:30

Az egészségügyben egyre nagyobb mértékben használják a 3D nyomtatótechnológiákat, olyannyira, hogy a medicina manapság (többek között a FreeDee jóvoltából itthon is) a 3DP egyik legkreatívabb alkalmazási területének számít. A printelt modellek realisztikusabbak, sokat segítenek műtőorvosoknak stb. Robotika és egészségügy kapcsolata szintén szorossá vált, sebészeti beavatkozásoknál mind gyakrabban fordulnak robotrendszerekhez. 3DP és robotika is közel áll egymáshoz, szinte naponta hallunk különféle – hobbi, szórakoztató, ipari, mezőgazdasági stb. – rendeltetésű printelt robotokról. Az összefonódások logikus következményeként, egy japán projekt a három diszciplínát hozza közös nevezőre.

A szigetországban a népszerűvé vált szimulációs gyakorlatok ellenére az orvosképzés alapjait még mindig a tankönyvek jelentik. Ezen igyekszik változtatni a projekt.    

A Tottori Egyetemi Kórház és a 2014-ben alapított orvosi robotika specialista Tmsuk R&D Inc kutatói 3D nyomtatással hoztak létre orvosi szimulációs robotot. Tottori Japán leggyérebben lakott azonos nevű déli prefektúrájának az utóbbi években az orvosi kutatások egyik csomópontjává vált székhelye.

3dnyomtatas_orvosirobot.jpg

A robotot Mikotonak hívják, a szó életet jelent, orvostanhallgatók szimulációs gyakorlatait óhajtják élethűbbé tenni vele. Annyira élethű, hogy első ránézésre könnyen tizenéves fiúnak hisszük. Nemcsak külsőre, hanem a belső szervei is azok. Nyelvét, nyelőcsövét és légcsövét – betegek digitális képeit felhasználva – nyomtatták.     

A próbabábú szerepet betöltő Mikotonak nincs könnyű dolga, fájdalmat kell kifejeznie, amiben segítik a szenzorai jóvoltából kialakuló szájreflexek. Például azt mondja, hogy „uh”, vagy öklendezik… Az érzékelők így figyelmeztetik a felhasználót, hogy túl nagy nyomást fejtett ki, vagy kvázi fulladásig szorongatja a robotot.  

Valósidőben jelez vissza, érzéseket kell kifejeznie, mint a Cornell Egyetem szintén nyomtatott puha robotkarjának, a Gentle Botnak.

Reakcióival jobban tudatosítja orvosokban, egyetemistákban, elsősegélynyújtó személyzetben az átélteket. Rajta gyakorolnak, orvosi folyamatokat szimulál. Szöges ellentéte a merev és nem interaktív, a felhasználóra nem reagáló hagyományos szimulációs eszközöknek, amelyekkel nehezebb tanulni, és amelyek sokkal korlátozottabbak, mint Mikoto. Ezekkel az eszközökkel lehetetlen elhitetni, hogy igazi embereken gyakorol a diák. A későbbiekben, valódi műtéteknél még problémát is jelenthet az így szerzett tapasztalat. Mindenképpen puhább, élethűbb modellek kellenek, és mivel a technológia adott hozzá, Mikoto valószínűleg csak a kezdet, a közeljövőben hasonló robotok tűnhetnek fel japán orvosi egyetemek és kórházak szimulációs központjaiban.

Nem bármilyen szimulációra, hanem három eljárásra találták ki: cső bevezetése a légcsőbe, gyomor-bélrendszeri endoszkópia (a tápcsatorna szerkezetének vizsgálatára alkalmazott módszer), köpetvétel. A robot mindegyik usert a szenzorok adataiból és a művelet időtartamából összeálló teljesítmény alapján pontozza.

Címkék: robot orvosi szimuláció Japán FreeDee

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8512420717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása