HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Virtuális könyvtár nyomtatható repülőalkatrészekhez

ferenck 2017.03.13. 08:30

A 3D nyomtatás egyik legígéretesebb és leglátványosabb, élénk médiafigyelemmel kísért ipari alkalmazása a repülőgép-gyártás.

A terület egyik főszereplője, Boeing 777-es utasszállító gépéhez tavaly gyártatott óriásméretű speciális eszközöket. A Lotus Forma-1 csapatával közösen dolgozott ki új csúcsmódszert szénszálak printelésére. Tervezett CST-100 Starliner űrhajójához szintén alkalmazzák majd a technológiát.  

Most pedig kívánság szerinti alkatrészek printelésére alkalmas rendszert szabadalmaztatott. A cég és ügyfelei a rendszert használva rendelhetnek meg a 3DP technológiának köszönhetően gyorsabban és a megszokottnál alacsonyabb áron elkészülő alkatrészeket, alkatrész-cseréket. A rendszer a kliensek számára hozzáférhető tervrajzokat is tartalmaz virtuális könyvtárában, ráadásul nagyban hozzájárulhat a 3DP repülőgép-ipari szabványosításához.

3dnyomtas_ipari.jpg

Repülőgépek (természetesen Boeingek is) időnként cserére szoruló nagyon sok különféle részt és szerkezetet tartalmaznak. Mindegyik rész egyedi, tervüket a Szövetségi Repülési Hivatalnak (FAA) kell anyagtulajdonsági, formai, különleges biztonsági és más speciális szempontok alapján jóváhagynia. Mindezeket figyelembe véve, a részek cseréje nehézkes és időigényes folyamat.

A 2013-ban az amerikai szabadalmi hivatalnak beadott és az oltalmat nemrég elnyert rendszer pontosan ezen az ügyfeleknek is pluszproblémákat okozó állapoton változtat. Raktárban persze tárolhatnak tartalék-alkatrészeket, de az is rengeteg pluszköltséggel jár.

Itt jön képbe és került a virtuális könyvtárba a hatékony problémamegoldó 3D nyomtatás. A könyvtárban tervrajzok mellett technikai információk adatbázisa, részek kezelésére és printelésére vonatkozó tervek is találhatók. Az ügyfelek a szükséges printerhez is hozzáférhetnek. Nem kell többé drága raktárakat fenntartaniuk, leegyszerűsödik a repülőgépek szakszerű karbantartása.

Valószínűsíthető, hogy a Boeing példáját nagyobb és kisebb gyártók egyaránt követni fogják.

A verseny egyébként is fokozódik, a speciális technológiával dolgozó norvég Norsk Titanium a legnagyobb rivális Airbusnak ugyanis a napokban szállítja le a cég plattsburghi (New York állam) üzemében printelt első alkatrészeket. Viszont olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a Norsk Titanium szerződést kötött a Boeinggel a 787-es repülőgép alkatrészeivel kapcsolatban. A New York állam által 125 millió dollárral támogatott – és ahogy a neve elárulja, fémek közül elsősorban titánnal foglalkozó – cég 19 MERKE IV RPD 3D printrendszerrel kívánja év végéig bővíteni gyártókapacitását.

3dnyomtatas_repulo.jpg

Brit kutatók FAST Forge projektje a titán újfajta feldolgozására irányul, és ha sikerrel járnak, a pehelykönnyű, de egyelőre nagyon költséges fém sokkal olcsóbban és nagyobb mennyiségben állhat a gyártók rendelkezésére. Eleve céljuk, hogy felgyorsítsák a nyomtatott anyag használatát a repülőgépiparban.

A világ legnagyobb titánnyomtatóján dolgozó dél-afrikai Aeroswift is begyorsíthatja a folyamatokat. Nem véletlen, hogy az Airbus régóta figyeli.

Természetesen a Boeing is.

Címkék: szabadalom titán ipar repülőgép Airbus Boeing fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6012332313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása