HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtassunk robotot!

ferenck 2017.02.10. 08:30

Betegsegítő alkalmazások: multifunkcionális járóka

A robotikában előszeretettel használják a 3D nyomtatást. Elektronikus részek ugyan még nagyon nehezen, az átlagfelhasználó számára sehogy sem printelhetők, a maker-mozgalom felvirágzásával azonban nagyon fellendült a barkácsolás, komolyabb és komolytalan robotok építése.

Desktop géppel dolgozók számára innovatív és általában olcsó, járáskárosultakat támogató eszközök létrehozása az egyik legígéretesebb hasznosulási terület. A biomedikális mérnök Eliza Wrobel új multifunkcionális járóalkalmatosságának célja, hogy részleges bénulásban szenvedők otthon és kint is visszanyerjenek valamit mobilitásukból. Az eszköz egyébként több egyszerű járókánál: a felhasználói aktivitást különféle feladatok kivitelezésére alkalmas, cserélhető részekkel, például bevásárló kosárral, pohártartóval stb. növeli. Egyelőre csak törékeny prototípus, de a megvalósíthatósági példa bizonyította, hogy működik, és nyilvánvalóan fogunk még hallani róla.

3dnyomtatott_robot.jpg

Csináld magad szegmens: négylábú

Scott Hatfield, a Toglefritz álnéven működő maker pici kutya méretű négylábú robotja egyike volt a Shapeways és a 3DConnexion Design Now: 3D Printing Contest három első helyezettjének.

Az összesen 38 printelt részt tartalmazó robot teljes kerete 3D nyomtatással készült. A gép pontosan a 3DP miatt döbbenetesen könnyű, de figyelem: egyes részekhez nem ajánlott olcsó printert használni, mert tönkremennek, sőt, már a nyomat sem sikerül. Más részeket meg kihívás megvalósítani, és vannak nagyon nagyok is, úgyhogy összességében majdnem csúcskategóriás desktop gép kell hozzájuk. Hatfield is a 3D Hubson keresztül kivitelezte, a szolgáltatásról szuperlatívuszokban beszél.

Instructables felhasználóknak nagyon tetszik a négylábú masina, posztjaikban és kommentjeikben repkednek az „óriási”, „elegáns”, „döbbenetes” és hasonló jelzők.

3dnyomtatott_robot0.jpg

Tudományos élet: lubickoló halacskák

New yorki és torinói mérnöki iskola együttműködésének gyümölcseként több anyagból printeltek robotikus zebrahalakat. A természetes minta viselkedését utánozó gépállatok rendeltetése a halak életének hatásaiban vízi világokon jócskán túlmutató mélyebb megismerése. A kutatás két nagyon különböző területre, a mesterséges intelligencia további fejlődésére és a tengeri élet fenntartására gyakorolhat komoly hatást.

A nagyjából 4 centi hosszú, maximum 6,4 centi széles zebrahalaknál működő alkatrészek, például elemek és mágnesek méretének a robothoz passzintása jelentette a legfőbb kihívást. A Stratasys Objet500 Connex gépen készült robothal 6,6 centi hosszú, amelyből a külső fehér bőr és a farok 3D nyomatok. Az elektronikát védő testhez kifejezetten kemény műgyantát, a farokhoz gumit használtak.

3dnyomtatott_robot2.jpg

Az MIT szintén tanulmányozza az óceánok élővilágát, és persze a 3D nyomtatás ezirányú alkalmazásait is. A közeljövő egyik meghatározó technológiájának prognosztizált puha robotika (soft robotics) kategóriába tartozó printelt hidrogélből dolgoztak ki halfogó kezet. Persze a halat nem azért kapja el, hogy lehalássza, hanem viselkedéstani vizsgálatok alanya lesz.

A robothalak más kutatási területeken, például a medicinában szintén hasznosak lehetnek.

Címkék: robot egészségügy Maker kultúra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3112243296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása