HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtató-felhasználók jogi védelmével foglalkozik egy ügyvédi iroda

ferenck 2017.01.27. 08:30

Az ismert philadelphiai ügyvédi iroda, a Reed Smith létrehozott egy, a 3D nyomtatás és gyártás jogi következményeivel foglalkozó csoportot. 55 oldalas beszámolóban elemzik a témát, különös tekintettel a nemzetbiztonságra, az alkotmányjogra és a termékekkel kapcsolatos felelősség kérdésére.

James Beck, az iroda egyik jogásza szerint „szinte minden a fejetetejére állt azzal, hogy a végfelhasználó gyártóvá válik.” Mivel a 3DP-hez széles körben és könnyen hozzáférhető szoftvereket használnak, magunk is létre tudunk hozni viszonylag bonyolult dolgokat. De ki a felelős egy-egy termék rendeltetésszerű működéséért? Lőfegyverek, autó alkatrészek, orvosi műszerek például mind felvetik ezt a kérdést.

A felelősséggel kapcsolatos kérdések nagy része nincs rendezve. Egyelőre egy komoly ügyben sem indítottak jogi eljárást 3DP-vel dolgozó vállalatok, személyek ellen, a technológia elterjedésével viszont előbb-utóbb törvényszerűen történik majd valami. És a hagyományos védelem kevésbé alkalmazható ezen a területen. A színtisztán elektronikus adat önmagában nem termék, de az elektromosság az, és ezzel rögtön változik a helyzet. A jognak és a bíróságoknak jobban lépést kellene tartaniuk a technológiai fejlődéssel. Szoftverfejlesztőket a törvény, nyomtatott anyagokat pedig az Első Alkotmánymódosítás védi. A 3DP-vel viszont a CAD-szoftverek a gyártófolyamat elválaszthatatlan részei, azaz akár a szoftverfejlesztőt is terhelheti felelősség, ha egy végtermék hibásan működik, és például sebesülést okoz.

law.jpg

Jelenállás szerint nagybani gyártókra a hagyományos „szigorú felelősség” törvénye vonatkozik. Ha veszélyes printelt terméket piacra dobnak minden felelősség az övék. Egyéni tervezők és programozók teljesen más kategória. Ha egy maker fegyvert vagy autó alkatrészt barkácsol össze, de azt nem akarja tömegesen értékesíteni, értelemszerűen kisebb a felelőssége, mintha egy nagy gyártó tenné ugyanazt.

A Reed Smith 3DP- csoportjának egyelőre nem akadt sok munkája, néhány „klasszikus” gyártó kereste csak meg őket azzal kapcsolatban, hogy hogyan védjék meg magukat nyomtatott termékek miatti perektől. Idővel viszont a nagy cégek és egyéni felhasználók is valószínűleg kérnek tőlük tanácsot.

Címkék: szabályozás jogvédelem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6712158609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása