HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott szimat

ferenck 2016.12.05. 14:30

Köztudott, hogy a kutyák remek szaglással rendelkeznek, nem véletlenül képezik ki őket különféle kétes rendeltetésű tárgyak (főként robbanóanyagok, drogok és más csempészáruk) azonosítására. A kutyaorr közel 300 millió szagreceptort tartalmaz, az emberé csak 6 milliót.

Sokan gépi rendszerekben próbálják utánozni a kutyaszimatot. Egy új kutatás célja 3D nyomtatással előállítani a négylábúak szimatához hasonló szerkezetet. Bombákat és drogokat detektálna.

Matthew Staymates, az amerikai Szabványok és Technológia Nemzeti Intézetének (NSIT) kutatója az Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) és az MIT Lincoln Laboratórium közreműködésével tanulmányozta az ebek orrának működését. Megfigyeléseikről, potenciális alkalmazásaikról tanulmányt publikáltak. Abból indultak ki, hogy a bámulatos képesség összefügg az állat anatómiájával.

kutyaorr_1.jpg

Stratasys Connex gépen kinyomtatták egy nőstény labrador-kutya orrát. Némi módosítások után elektronikus detektorhoz kapcsolták, és az anatómiailag pontos utánzat, az új rendszer nagyjából ugyanúgy szagol, mint az élő állat. A be- és kilégzést repülőzésben használt speciális műszerrel vizsgálták, és kiderült: a speciális szaglóérzéknek sokkal több köze van az orrcimpa anatómiájához, az anatómia be- és kilégzés közbeni módosulásához, mint az agy szaglást irányító részéhez, vagy a receptorok számához stb. Ez teszi lehetővé, hogy kutyák nagyobb területet, pontosabban szimatolnak.

kutyaorr0.jpg

A kutatók prototípusait már használják is forgalomban lévő bomba- és drogdetektorokhoz, és 18-szor pontosabban dolgoznak a kutyaorr nélküli rendszereknél.

A rendszeren további finomításokat terveznek.

Címkék: biztonság repülő állatok MIT Stratasys

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6312021813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása