HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Folyékony fémekkel bővülnek a 3D nyomtatás lehetőségei

ferenck 2016.11.21. 11:30

Segédanyagok szakszerű eltávolítása a nyomatról a 3D fémnyomtatás egyik nagy kihívása. Sokszor eleve jobb nélkülük megtervezni a nyomatot, viszont, ha például a hőhatás okozta torzulások elkerülése stb. miatt szükség van rájuk, alaposan át kell gondolni az utómunkálatokat.

Jó hír, hogy az Arizonai Állami Egyetem kutatói kimutatták: a fémnyomat terve utómunkálatok nélkül is tartalmazhat segédanyagot, szerkezetet. Oldódó fémek kellenek hozzá. Egyes fémek vegyi és elektrokémiai tulajdonságait kihasználva ugyanis könnyen eltávolítható segédszerkezetek dolgozhatók ki.

Rozsdamentes acélhíd, 90 fokos kiálló résszel volt az egyik példájuk. Metco 91 szénacél volt a kísérleti anyag, amelyet salétromsav és dioxigén keverékével oldottak fel.

liquid.jpg

A rozsdamentes acél ellenáll a salétromsavnak, kis részét mégis lemarja. A szénacél ugyan feloldódik benne, viszont nagyon lassan. Az első kísérleteknél kiderült, hogy 10 óra kell 1,4 milliméter szén eltávolításához. Ezért próbálkoztak a pezsgő dioxigén-oldattal. Az eredmény magáért beszél: 6 óra alatt 7 milliméter szenet távolítottak el vele.

A kutatásból kiderül, hogy az eljárás más fémekkel is működik, ha azok kohászati szempontból kompatibilisek a részhez használt főanyaggal: hasonló a kristályszerkezetük, nagyjából egyeznek a hőtani tulajdonságaik. Más szempontból viszont nem kell hasonlítaniuk egymáshoz, hogy ne képződjenek nem kívánt intermetallikus (köztes) vegyületek. A segédanyagnak elég erősnek kell lennie, hogy rendeltetésének megfeleljen, ugyanakkor ne legyen annyira erős, hogy eltávolítása nehézséget okozzon.

Az oldódó fémek ezért ígéretesek a fémnyomtatásban.

Címkék: acél ipar fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1311976862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása