HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Itt vannak az első nyomtatott mágnesek!

ferenck 2016.11.14. 11:30

Technológiai szempontból nem nehéz erős mágnest készíteni. A mágneses mező formájának pontos kontrollálása viszont komoly problémát jelentett eddig.

Jó hír, hogy – a világon először – a Bécsi Műszaki Egyetem kutatói 3D nyomtatóval készítettek mágneseket (amelyeket természetesen ők is terveztek). Módszerükkel a mágneses mező mérete és formája is kontrollálható, és ezzel lehetővé válik különféle technológiáknak megfelelő, azok szükségleteinek jobban eleget tevő mágnesek gyártása.

A mágneses mező erőssége azonban csak egy tényező. Gyakran a mező vonalainak nagyon speciális, például az egyik irányban relatíve változatlan, a másikban viszont változó elrendezésére van szükség.

Kutatók mindezek figyelembevételével, számítógépes módszerrel tervezik egy ideje a speciális mágneses feltételeknek megfelelő ideális szerkezetmintákat. Csakhogy hagyományos fröccsöntés ebben az esetben túl drága és időigényes digitális anyagok érdemleges fizikai formába öntéséhez.

magnet.jpg

A 3D nyomtatással megváltozott a helyzet: a technológia gyors, költséghatékony és tökéletes kisszériás gyártáshoz. A printer mágneses mikroszemcsével hozza létre a részletesen kidolgozott geometriai mintákat. A szemcseszerkezeteket speciális polimer köti össze. A gépből kijövő printelt darab nem mágneses, mert a szemcsét mágnestelenített állapotban nyomtatják, erős mágneses mező hatására viszont mágnesessé válik.

A módszerrel különféle mágneses anyagok, például kivételesen erős neodímium vas-bór mágnesek dolgozhatók fel. A számítógépes mágnestervek gyorsan és pontosan (milliméter-pontossággal) kivitelezhetők.

A bécsi kutatók eredményei nemcsak a jelenlegi technológiákon javítanak, hanem újakkal is kecsegtetnek. Hamarosan tesztelik a lehetőségek határait, de a határokon máris túlléptek, mert olyan terveket sikerült nyomtatniuk, amelyek fizikai formába öntéséről korábban csak álmodozhattak – értékelte eddigi eredményeiket el az anyagtudománnyal foglalkozó Dieter Süss.

Címkék: nyomtatóanyagok fémnyomtatás nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4311956629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása