HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Önemlékező hőérzékeny anyagokat nyomtattak az MIT-n

ferenck 2016.08.29. 08:30

Ipari felhasználók eddig igyekeztek elkerülni a nem túl tartós műanyagokat. Változhat a helyzet, mert az MIT és a Szingapúri Technológia és Design Egyetem kutatói eredeti printelt formájukra „emlékező” nyomtatható hőérzékeny polimer anyagokat fejlesztettek. Extrém nyomás, használhatatlan formává hajlítás esetén sem veszítik el ezt a képességüket. El kell érniük egy adott hőmérsékletet, és másodpercek alatt visszaugranak eredeti formájukba.

Nagyon komoly, a 3D nyomtatás alkalmazási lehetőségeit jócskán kibővítő újításról van szó. A kutatók már kontrollált gyógyszeradagolásban és napelemek összehangolásában gondolkodnak. Lényegében 4D nyomtatásról van szó – a 3D printelt funkcionális anyag bizonyos feltételek mellett különféle formákká képes átalakulni.

hoerzekeny.jpg

A programozható anyagok például a napelemeket a Nap felé fordító, gyógyszer-kapszulákat megfelelő testhőmérsékleten aktiváló puha aktuátorokhoz stb. használhatók fel. A hő mellett fényre és elektromosságra adott reakciójukat is vizsgálják.

A hagyományos 3D nyomtatás nem volt ideális ezekhez az anyagokhoz, így a kutatóknak új 3DP megoldást kellett kitalálniuk hozzá – a mikro-sztereolitográfiát. Rétegről rétegre fénnyel nyomtatnak, a félvezető iparban gyártott nagyon magas felbontású lencséket használnak hozzá. Ezzel a nyomtatótechnológiával az emberi hajszál átmérőjének mérettartományában is képesek bonyolult részleteket kidolgozni vele.

Címkék: műanyag polimer MIT 4D

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3111655836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása