HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatásnak hála, két lábon áll Duda, a pingvin

ferenck 2016.06.02. 08:30

2007-ben szomorú pingvint vittek a christchurchi Nemzetközi Antarktiszi Központba: bal lábára annyira rátekeredett egy horgászzsineg, és olyan súlyos állapotba került tőle, hogy a végtagot amputálni kellett. A Duda névre hallgató állat ott maradt, és kilenc éven keresztül valahogy megoldotta, hogy egy lábon totyogjon. Nehezen egyensúlyozott, de elboldogult.

pingvin.jpg

A központban eldöntötték: segítenek rajta, és kap egy „méretre” kidolgozott műlábat. A 3D tervezést és modellezést a helyi Canterbury Egyetem egyik kutatójával, Don Clucas-szel közösen kivitelezték, miután leszkennelték Duda jobb lábát. A legnehezebb rész a szkennelés volt, azt követően Clucas közel 30 órát töltött a tervezéssel.

pingvin0.jpg

Több modellt nyomtattak és teszteltek, Duda május 31. óta viseli a leginkább ráillő prototípust. Képes egyenesen állni, és ugyan időbe telik míg megszokja, de az életkörülményein nyilvánvalóan sokat javít a printelt művégtag. A prototípus kemény műanyagból készült, a végső változathoz viszont rugalmasabb matériát használnak.

pingvin1_1.jpg

Duda története újabb szép példa, hogy 3D nyomtatással segíthetünk rászoruló állatokon.

Címkék: állatok Antarktisz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr628769226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása