HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Az építőipar és a 3D nyomtatás

ferenck 2016.04.28. 11:30

Az anyagok tulajdonságai és felhasználási módjuk bizonyos mértékben korlátozzák az építőiparban lévő potenciált. 3D nyomtatótechnikákkal azonban jelentősen bővülhetnek a lehetőségek.

Köztudott, hogy az eddigi legnagyobb printereket erre a területre fejlesztették. Egy brit, holland és amerikai kutatók és egyetemisták által kidolgozott módszerrel egyedi beton-kompozit szinte azonnal építhető. A gépek és az új anyag korábban kivitelezhetetlen szerkezetek megvalósítását is lehetővé teszik.

epitoipar.jpg

Elsőre a nyomtatott épületek szerkezeti integritása és masszívsága vethet fel kérdéseket. Kétségtelenül üregesek, viszont a részletes és organikus generatív tervezés ellensúlyozza a hiányosságokat, sőt, az áram- és vízvezetékekhez stb. használható, azaz nélkülözhetetlen üregeket már a tervrajzban fel lehet tüntetni. Nyomtatással ezek a tervek gyorsabban, könnyebben és kevesebb anyagveszteséggel, összességében költséghatékonyan valósíthatók meg.

Néhány építőipari cég, például a kínai Winsun él már a 3D nyomtatótechnológia adta lehetőségekkel. Elmondásuk alapján egy 9,5x40x6 méteres ház nem egész egy nap alatt 5 ezer dollárért felépíthető. Az egyedi összetevőket a cég műhelyeiben készítik el, teherautók szállítják az építkezés helyszínére, ahol acél és más anyagok felhasználásával összeszerelik őket. A Winsun nemrég készült el első nagyobb villájával, és a jövőben még méretesebb házakat akar nyomtatni.

epitoipar0.jpg

A printerek mérete egyelőre hátráltatja az épületnyomtatás gyors elterjedését, szakértők szerint viszont nem sokáig, és előbb-utóbb a helyszínen is kivitelezhető lesz minden, természetesen még nagyobb gépekkel, és sokkal kevesebb segédanyag kell majd hozzájuk.

Címkék: jövő építészet épület épületnyomtatás Kína

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr48667700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása