HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Marsi házakhoz nyomtatható marsi beton a legjobb építőanyag

ferenck 2016.01.13. 11:30

Az Evanston (Illinois) székhelyű Északnyugati Egyetem kutatói a Mars (merészebb tervek szerint 2025-ben kezdődő) kolonizálásának egyik fontos gyakorlati kérdésére találtak érdekes megoldást: milyen építőanyagot használjunk a vörös bolygón?

Javaslatuk: kizárólag a Marson található anyagokból készülő nyomtatható betont.

Gianluca Cusatis és kutatótársai átgondolták, hogy mi is tulajdonképpen a beton. A Földön a Marson nem gyakori sódert, cementet és vizet használunk hozzá. A kutatók cement-adalékanyaggal és a vörös bolygón bőségesen előforduló kénnel, pontosabban olvasztott kénnel dolgoztak.

martian.jpg

Szilícium-dioxiddal, alumínium-oxiddal és más komponensekkel (vas-oxiddal, titán-dioxiddal) szimulálták a Mars talaját hozzá.

Speciális betonkeverékük nemcsak praktikus, hanem más, az anyabolygón szintén hasznosítható előnyei is vannak. Tizedannyi idő alatt megköt, jobban ellenáll a korróziónak, kétszer erősebb, mint a korábbi kísérletek kénbetonjai. Mindezek következtében sokkal alkalmasabb 3D nyomtatásra. Valószínűleg ugyanolyan erős, mint a felhőkarcolók anyaga, de ez még nem bizonyított. Az alapanyagok szintén masszívak, hatékonyak.

martian2.jpg

Rögtön fel is merül a kérdés: miért nem használjuk őket a Földön?

Kénbetonnal alkalomszerűen próbálkoznak, viszont gyúlékony és a hőre gyorsan reagál. Olvadási hőmérséklete 115.2 Celsius-fok, tehát tűzbiztos épületekhez nem javasolják.

martian1.jpg

Emiatt a Marson is veszélyes lenne. Csakhogy az első házakat és telepeseket aligha fogja aggasztani potenciális tűzvész, például inkább fedél kell a fejük fölé, az élelmezéssel is lesznek gondjaik, és a meteorit becsapódásokat is szeretnék túlélni.

Cusatis csoportja mindenesetre a marsi kénbeton biztonságosabbá tételén is dolgozik.

Címkék: űrkutatás világűr nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr358266336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása