HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Parametrikus tervezés

ferenck 2015.11.23. 08:30

A számítógéppel támogatott eljárások és technikák elterjedése a terméktervezéstől az űrkutatásig, az autóipartól az építészetig számos területen vezetett paradigmaváltásig.

Designerek, építészek stb. eljutottak a folyamatorientált, generatív tervezési gyakorlatig, majd ezt a vonalat folytatva az adaptív, dinamikus, környezetre reagáló rendszerek modellezéséig, a parametrikus tervezésig.

„Az építész topologikus formák vektorokkal leírt pontjait transzformálja, és ezek a transzformációk a tervező által felállított, az adott tervezési feladatnak megfelelő kritériumoknak – lépések sorozatának – megfelelve generálnak új térbeli alakzatokat. Alkalmazhatóak makroszintű, az egész alakzatra vonatkozó, és mikroszintű, az alakzatot alkotó elemeket átformáló eljárások. Az első esetben a felület egyes pontjainak, a második esetben a struktúrát alkotó elemeknek a paraméterei változnak. Amikor nem magát a formát alakítjuk át, hanem a formát alkotó elemek paramétereinek megváltozásával generálunk új formát, parametrikus designról beszélünk” – mutatja be a parametrikus tervezést a terület egyik szaktekintélye, Szabó Péter.

szabopeti1.jpg

A parametrizmus nemcsak a tárgytervezést és az építészetet, hanem a média és a design minden területét megváltoztatja. Forradalom a tervezésben: szorosabbá teszi a tervezés és a kivitelezés kapcsolatát, parametrikus tervből könnyen generálható G-code, gazdaságosabb az anyaghasználat, ergonomikusabb a kivitelezés.

szabopeti.jpg

A parametrikus megközelítés a 3D nyomtatásban is terjed. Az érdeklődők a 3D Akadémia Parametrikus 3D modellezési tanfolyamán meg is tanulhatják. A tanfolyamot a parametric artot létrehozó Szabó Péter vezeti.

szabopeti3.jpgszabopeti2.jpgszabopeti4.jpgszabopeti5.jpg

Címkék: design 3D modellezés FreeDee

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr428098526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.23. 10:19:19

Mandelbrot halmaz egy részletének 3D nyomtatásával még nem próbálkozott valaki? ;)
(Pár napja 3D grafikát láttam róla)
süti beállítások módosítása