HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

430 ezer éves gyilkosságra derített fényt egy 3D szoftver

ferenck 2015.09.30. 08:30

A 2,5 millió éve kezdődött és nagyjából 12 ezer éve lezárult pleisztocénben minden bizonnyal sok erőszakot követtek el, de az eddigi leletek csak ritka esetekben bizonyították az erőszakos halált. Egy Spanyolországban talált 430 ezer éves koponya 3D modellezése viszont egy prehistorikus – jelenlegi tudásunk szerint a legrégebbi – gyilkosságra enged következtetni.

A Cr-17-es mintaként ismert koponyát 52 törött részből rekonstruálták. A homlok közép-jobb részén látható két lyuk, és a törések valószínűleg közvetlenül az áldozat halála előtt keletkeztek. A törések kettős traumára utalnak.

murder.jpg

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a töréseket vajon szándékosan okozta egy másik előember, és hogy ezek lehettek-e a halál okai. A közép és a felső pleisztocén előemberét leginkább balesetek és ragadozók támadása miatt érte gyakran koponyai és koponya alatti trauma.

A leletet rétegről rétegre CT szkennelésnek vetették alá, amely alapján a Materialise Mimics szoftverével 3D képet alkottak: az 1108 szeletből elkészített virtuális 3D modell lehetőséget adott a törések, törésszögek és a sebesülés alakjának pontos mérésére.

murder2.jpg

Az eredmények beigazolták a gyanút. A fiatal felnőtt koponyáján lévő két törés formája, mérete és elhelyezkedése alapján kiderült, hogy azokat szemtől szembeni harcban, ugyanazzal a tárggyal, közvetlenül a halál beállta előtt okozta egy másik előember. A ragadozótámadást a fognyomok hiánya, a perimortem (közvetlenül a halál előtti vagy halál közbeni) és nem postmortem törést a sérülés körüli puha szövetekre utaló jelek bizonyítják. A két csapás szintén egyértelműsíti a gyilkossági szándékot.

Címkék: régészet 3D modellezés iMaterialize

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr907862628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása