HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Fab Forms

ferenck 2015.09.07. 08:30

A 3D nyomtatás gyorsan terjed, viszont még mindig nem nevezhető teljesen mainstream technológiának, aminek egyik legfőbb okai közé tartoznak a nem éppen könnyen kezelhető CAD szoftverek. Az MIT és az izraeli Herzliya Interdiszciplináris Központjának kutatói által fejlesztett felhőalapú program, a Fab Forms változtathat ezen az állapoton. A program segít a kezdő felhasználóknak: tervrajzaikat virtuális csúszkarendszerrel (slider) tudják nyomtatható formákká alakítani.

A rendszer működését nyolcféle designnal (sakk-készlet, kávésbögre, játékautó, magassarkú cipő stb.) tesztelték. A felhőalapú szerverek minden egyes tárgy összes elképzelhető változatát létrehozták, amelyet a Fab Forms által használt hatalmas adatbázisban tárolnak. A user a virtuális csúszkákkal férhet hozzájuk.

fabforms1.jpg

A rendszer aztán automatikusan eltávolít minden nem nyomtatható vagy bizonytalan, pontatlan paramétert. A tárgy a felhasználói felületen keresztül is módosítható, de célszerűbb csak a különböző paramétereket egyaránt jól kezelő csúszkákat használni.

Az Autodesk Alakváltó projektje a Fab Forms leegyszerűsített változatának tűnik. Mások szintén kísérleteznek hasonló megoldásokkal. Mindegyik ugyanarra a problémára igyekszik választ találni: nagyon könnyen készíthetünk modelleket, amelyek aztán nem működnek a printeren, vagy pocsék lesz a nyomat. Ezt akarják megakadályozni, erre tűnik tökéletesnek a Fab Forms – számos alkalmazással kecsegtető – csúszkarendszere.

fabforms2.jpg

Könnyen elképzelhető, hogy pont a Fab Formsszal és a rokon szoftverekkel válik mainstreammé a 3DP. Képzeljük el, mennyit profitálhat egy ilyen lehetőségből a Shapeways, az Amazon, a Sculpteo és a hasonló oldalak, mennyire megkönnyítheti tárgyak teljes személyre szabását.

Címkék: szoftver MIT Autodesk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr967764350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása