HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Öt-tíz éven belül elterjed az épületnyomtatás

ferenck 2015.07.22. 08:30

Ausztrál mérnökök szerint a 3D nyomtatás építészeti alkalmazása több szempontból is előnyös: rugalmasabb, leviszi az árakat, a helyszínen könnyebb vészmegoldásokat kivitelezni, egyszerűbb az állványozás stb. Elterjedésére sem kell sokat várni, öt-tíz éven belül komoly tényező lesz a lakáspiacon.

A történelem legnagyobb urbanizációs hullámát éljük, aminek egyik következménye, hogy 800 milliónál több ember lakik rossz körülmények között, favellában, utcán stb. A minimumot sem engedhetik meg maguknak. Az emelkedő árak, munkabérek és a nyomortelepek népességnövekedése világméretű lakásválsághoz vezethet.

A 3D nyomtatás reális is ígéretes megoldásnak tűnik.

arch1.jpg

Kaliforniától Ausztráliáig, az Európai Uniótól Szingapúrig, legalább tíz éve kísérleteznek vele, de a nagy áttörés az utóbbi két esztendő kínai sikertörténetei ellenére sem ment még végbe. Az igények, szükségletek és a nagyléptékű technológiai fejlődés hatására azonban változik a helyzet: az alapoktól a tetőig, 24 óra alatt komplett egyszintes villák húzhatók fel. Előre elkészített modulokkal pedig még gyorsabban megy.

A jelek arra utalnak, hogy az építészet következő nagy „dobása” a 3DP széleskörű, mindennapos alkalmazása lesz.

A kísérletezésből viszont csak akkor lesz mainstream, ha a kezdőszintű nagy printerek minden teszten átmennek, és kereskedelmi forgalomba kerülnek.

arch2.jpg

Egy nyomtatott átlagház 10 százalékkal olcsóbb mintha hagyományos eljárásokkal építenék. Hank Haesusler, az Új Dél-Wales Egyetem tanára szerint azonban a technológia rugalmassága az áresésnél is fontosabb: komplexebb formák tervezhetők és printelhetők.

Például a Sydney Operaházat is könnyebb lenne ma felépíteni.

Címkék: trendek építészet épületnyomtatás

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr57645096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.07.22. 22:29:39

Forradalmi ötlet! Most már csak telket kell nyomtatni hozzá, és mindenkinek lesz lakása.

Palladrin 2015.07.23. 10:40:23

A vasalást is belenyomtatják?
süti beállítások módosítása