HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás és az ingatlanipar

ferenck 2015.04.21. 11:30

Januárban, Sanghajban készült el a világ legmagasabb nyomtatott lakóháza és az első nyomtatott villa. Ez csak a kezdet, szakértők szerint a következő tíz évben a technológia teljesen átalakítja az ingatlanipart. A diszruptív változásokhoz négy út vezet.

Építészet és 3DP között jelenleg a teljesen bevett 3D modellezés a kapocs. Csökkenti a költségeket, felgyorsítja a munkát, a kliens is jobban látja, hogyan néz majd ki a ház. Egyes cégek virtuálisvalóság-bemutatókat is kínálnak, így a megrendelő belülről is megtekintheti jövendő lakását.

realestate1.jpg

Teljes épületek nyomtatása szintén komoly hatással lesz az ingatlaniparra. A szintenként egy nap alatt felhúzott sanghaji villa 160 ezer dollárba kerül. Egyelőre csak a „korai madarak” gondolkoznak ebben a megoldásban, bár az egyiptomi kormány például már rendelt egy amerikai cégtől 20 ezer kisebb nyomtatott házat. Felhőkarcolók printelését nem valószínűsítik a közeljövőben, fontos elemeikét viszont igen.

realestate2.jpg

A harmadik megoldás ingatlanok nyomtatása nehezen megközelíthető, távoli helyeken vagy katasztrófa sújtotta területen. Olyan projektekről van szó, amelyeknél nehéz és sok felszerelést, anyagot kellene szállítani, maga a szállítás is jelentősen növeli a költségeket. A 3D nyomtatás több szempontból előnyös ezekben az esetekben – például helyben lehet előállítani az építőanyagot, és vészmegoldások esetében is gyorsabb.

A negyedik ugyan nem kapcsolódik közvetlenül az ingatlaniparhoz, de a legnagyobb hatású lesz. Ha mindent lehet nyomtatni, a termékgyártóknak át kell gondolni a hogyan továbbot, szükség lesz-e rájuk, és ha igen, miként változtassanak. Házi gyártóüzemekkel hamar feleslegessé válnak egyes épülettípusok. Esetleg szabályozni fogják, hogy tömeges használatra mi állítható elő otthon. A 3DP teljes elterjedése munkahelyeket teremt, de meg is szüntet, és lehetséges, hogy a diszrupció akkora lesz, mint az internet által előidézett változások.

Címkék: trendek jövő gazdaság épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr447313678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása