HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Tanulmány a holland 3DP piacról

ferenck 2015.03.20. 11:30

A Gartner, a Wohlers, az IDC és több más elemző szerint 2013-ban 2 és 4 milliárd euró között volt a globális 3DP piac, 2015-re pedig 6 milliárdot várnak. A technológia minden aspektusát beszámítják: professzionális és fogyasztói 3DP-t, gépeladást, szolgáltatásokat, a fejlesztésekhez használt erőforrásokat. 2013-ban majdnem 10 ezer ipari és 72500 desktop gépet értékesítettek.

Ezek a számok és tendenciák egyértelműsítik: egyre fontosabb technológiáról van szó. De hogyan fordíthatók le ezek a számok egy ország teljesítményére?

Erre, a 3DP holland iparon belüli pozicionálására tett kísérletet David Kemp, az ABN AMBRO bank elemzője, és esettanulmányában megállapította, hogy a még gyerekcipóban járó technológia 2015 végére máris 45 millió eurós piac lesz. A számszerűsítés a nyilvános adatok hiánya miatt volt nehéz, így a 45 millió belső információkon alapuló, profi és fogyasztói piacra, 3D nyomtatórendszerek eladására, nyomtatott termékekre, szoftverekre, szolgáltatásokra, karbantartásra, nyomtatóanyagra, lényegében mindenre vonatkozó becslés.

nl1.jpg

A profi, ipari printerek piaca nagyon kicsi, nincsenek helyi gyártók, ezen a téren nemcsak az Egyesült Államok, de a szomszédos Németország is Hollandia előtt jár. Az ipari gyártók inkább csak gyors prototípuskészítésre használják a technológiát, ráadásul Hollandiában a 3DP egyik fontos alkalmazási területe, a repülőgépipar sem jelentős. Az iparnál jobban teljesítenek az ipari szolgáltatók (11-14 kontra 8 millió): a 160 profi printert a Shellnél, Philipsnél és más cégeknél használják, nagyjából húszat pedig a Shapeways és az Oceanz, például orvosi és fogászati célokra.

A fogyasztói piac még biztatóbb. Nagyjából 350 desktop printert adnak el hetente, 45 Fablab és sok 3D Hubs van az országban, nagyon aktívak és innovatívak a 3DP közösségek. E szegmensnél 20 millió euró várható 2015-re.

A források (nyomtatószálak, anyagok, porok stb.) piaca viszont még mindig kicsi, 1-2 millió lesz 2015 végére (világviszonylatban 475 millió euró volt 2013-ban.)

nl2.jpg

Mit jelent mindez a holland 3DP piacnak? – teszi fel a kérdést Kemp. Az évi 45 millió csak egy csepp a 100 milliárdos holland ipari termelésben. Ugyanakkor az évi 30 százalékos növekedés, a technológia rugalmas és diszruptív jellege miatt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Kemp szerint egyelőre a jelenlegi ipar hasznos kiegészítőjeként kell tekinteni a hosszabb távon az ipari eladások 2 százalékát (évi 2 milliárdot) generáló technológiára. A következő évek viszont mindenképpen fogyasztóközpontúak lesznek, és az ipari piac nagyon lassan hozhatja be a lemaradást.

Címkék: trendek gazdaság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr47284223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása