HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Ha kell, DJ-zik, a nyomtatott robot

ferenck 2015.02.27. 08:30

Robotika és 3D nyomtatás közeledése, egyre szorosabb összekapcsolódása pár éve kezdődött, eleinte szórványos, majd egyre több projekttel. Ma már egyértelműen trendről beszélhetünk. Két tendencia érvényesül: egyrészt 3D nyomtatással készülnek robotok, másrészt mind gyakrabban fejlesztenek nyomtatórobotot. A jelenség azért is figyelemreméltó, mert technológusok és jövőkutatók szerint mindkét technológia meg fogja határozni közeljövőnk hétköznapjait, csak az időkeretekről oszlanak meg a vélemények.

A trendet tökéletesen illusztrálja, hogy az elmúlt két napban három különféle 3DP+robotika projektről számolt be a szakmédia.

A 3DP rajongó Antonios Ameralis, az XLR Robots ügyvezető igazgatója klasszikus sci-fi design alapján nyomtatta egyszemű XLR-ONE humanoidját. Tárgyakat fog meg, remekül mozog, csuklóját, könyökét, vállát 180 fokban képes elfordítani. Az úgynevezett „társrobot” az EZ-Builder appon keresztül androidos mobilokról és iOS platformról is irányítható. Multifunkcionális: gyerekeknek tanulásban segít, behozza, kiviszi azt, amire kérjük, és a házőrzésben is segít. Legutóbb egy születésnapon járt, ahol wifi, arcfelismerő szoftver és QR-kód segítségével azonosította az ünnepeltet, megnevezett, majd lejátszott zenéket.

robotok3.jpg

Ameralis szerint „ő az a droid, akire vártunk.” Mivel személyre szabható, potenciálisan egy csomó feladatot tud abszolválni. A tervek szerint hamarosan mozgásérzékelő karpánttal, VR headsettel és Twitter-alkalmazással bővül.

robotok2.jpg

A Lets Make Robots közösséghez tartozó theophil nevű maker novemberben kezdett izgalmas projektbe: eleinte a Dagu Rover 5 távirányítható mini autó nyomtatott változatában, szimpla távirányított járműben gondolkozott. Menetközben változtatott, és a jelenlegi változat már egy magas autonómiaszinttel rendelkező robot. Theophil ugyan informatikus, de a szoftver fejlesztése, a rendszer kidolgozása, különösen a szenzorok és az iránytű integrálása ennek ellenére sok fejtörést okozott neki. Még nincs kész, felemásak az eddigi eredmények, a robot egyelőre nehezen tudja elkerülni az akadályokat, ugyanakkor bíztató, hogy alkatrészek 3D nyomtatásával, Arduino Mega és Readbearlab BLE Shield platformokkal, Bluetooth-kapcsolattal és szakértelemmel akár otthon barkácsolhatunk autonóm robotot. Theophil PrintrBot Simple Metal gépet használt hozzá. Használati utasítás itt olvasható.

robotok1.jpg

A Bond egy „kézzel író” robot, 3D nyomtató és Montblanc toll kombinációja. Lényegében extruder helyett tollat használó MakerBotról van szó. Az újítás rendeltetése, hogy 3D technológiával kézírásos üzeneteket lehessen készíteni, mert bizonyos esetekben pozitívabb, személyesebb így a benyomás. A Bond honlapját vagy appját használva, kiválasztjuk a mintát, de ha akarjuk, saját kézírásunkat is tudja utánozni, és a postázást is megrendelhetjük. Kicsit l’art pour l’artnak és 2D-nek tűnik, de valamire biztos jó.

Címkék: trendek robot

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr917223077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása