HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Adatmaszk Big Brother ellen

ferenck 2014.12.02. 08:30

A biometria ujjlenyomat, arcgeometria, írisz és más egyedi jegyek, mind gyakrabban ezek valamilyen, egyre sokrétűbb kombinációjával azonosít. Tökéletesednek az arcfelismerő és megfigyelő-technológiák, 2015-ben jön ki például az FBI új rendszere.

Vagy egyáltalán nem tudjuk, vagy csak sejtjük: minket örökítenek meg, és ha óvatlanok vagyunk, minden lépésünkről tudnak valahol. Személyes adatokat gyűjtenek, elemeznek. Más kérdés, hogy ilyen-olyan előnyökért cserébe, sokszor hajlamosak is vagyunk lemondani a privacy egy részéről. Aztán kapjuk a személyre szóló hirdetéseket, soha nem látott kedvezményígéreteket.

crispin4.jpg

Kedvenc közösségi hálónk, a Facebook Deep Face rendszere is valahogy így működik. Amióta mesterségesintelligencia-csoport van a cégnél, egyre pontosabb munkát végez.

crispin1.jpg

Arcfelismerő és detektáló algoritmusával, majd 3D nyomtatással kivitelezett – műalkotásként és politikai tiltakozásként egyaránt értelmezhető – Adatmaszkjaival (Data Masks) a megfigyelő-technológiák ellentmondásaira hívja fel figyelmünket Sterling Crispin. Evolúciós algoritmusokhoz hasonló elv alapján funkcionáló programja az arcfelismerés technikai kritériumainak megfelelő emberi arcféléket generál, viszont tényleges személyről nem tudja megmondani, hogy kicsoda. A kaliforniai művész szándékosan fejlesztette így. Az algoritmus pont fordítva működik, mint a Deep Face és a hasonló rendszerek: Crispin többezer arcképet tároló online adatbázisokból gyűjtötte a mintákat, a nyers adatokat kétdimenziós képekké alakította át, amelyeket aztán 3D-sekké renderelt, majd az utolsó fázis, a valódi arckép előtt megállt. Csak a lényeg, a személyes információ hiányzik. Egy „hivatalos” felismerő az esetek 99 százalékában eljut addig, hogy arc, de tudománya meg is áll ezen a ponton.

crispin2.jpgcrispin3.jpg

Ez, a gép megtévesztése Crispin célja. Nyomtatható arcmutációival bármilyen rendszer megtéveszthető, kijátszható.

crispin5.jpg

Nem ő az első, aki 3D nyomtatással mutat fityiszt a mindenhol jelenlévő biztonsági kameráknak. A chicágói Leonardo Selvaggio szintén Philip K. Dick lidérces világában járva figurázza ki Big Brothert.

Címkék: biztonság médiahack művészet Facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr826949657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása