HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott 3D tartalmak szerzői jogai

ferenck 2014.11.13. 08:30

A szerzői jogok kérdése szorosan összekapcsolódhat a 3D nyomtatás jövőjével. A Gartner 2013 végén írt előrejelzése alapján 2015-ig legalább egy meghatározó jelentőségű nyugati gyártó panaszt fog tenni, mert jogtalanul használták valamelyik termékét nyomtatással készült, jó áron értékesíthető árucikkekhez. Az elemzőcég úgy véli, hogy a jogok eltulajdonítói nagy valószínűséggel nyugati és nem ázsiai ország állampolgárai lesznek. 2016-ra pedig az autó-alkatrész utángyártókat, a játékipart, az infokommunikációs szektort és a fogyasztói cikkekre specializálódott cégeket minimum 15 milliárd dollár kár érheti szellemi tulajdonjogok megsértése miatt.

copyright.jpg

A témával kapcsolatos hír, hogy korábbi Google és 3D Systems alkalmazottak tegnap jelentették be a 3D tartalmak jogkezelésével foglalkozó új platform, a Source3 megalapítását. A platform összekötőkapocsként fog működni márkák, tervezők engedélyezett 3D tartalmai és a gyártók, értékesítők között. Harmadik felek szellemi tulajdonának kezelésével, 3D nyomtatásra, renderelésre, animációra stb. való felhasználásának engedélyeztetésével szintén foglalkoznak majd. Le akarják egyszerűsíteni a 3D tartalmak licenszelését, előállítását és értékesítését.

A Source3 nem az első ilyen kezdeményezés, például a brit Things3D-t is hasonló céllal alapították. A 3D nyomtatás fejlődésével valószínűleg újabb szellemi tulajdon-, szerzői jog-kezelő cégek, platformok alakulnak.

Címkék: szerzői jog Google 3D Systems

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr146891475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása