HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Világörökség-helyszínek 3D-ben

ferenck 2014.10.09. 11:30

A világörökség-helyszínek kollektív emlékezetünk részét képezik. Sajnos egyre több pusztul el közülük, válik természeti katasztrófa, enyészet vagy az emberi gyarlóság áldozatává. A Microsofttal együttműködő nonprofit CyArk 3D lézerszkenneléssel és új webtechnológiákkal akarja felhívni figyelmünket a legizgalmasabb helyszínekre.

Az oaklandi (Kalifornia) CyArk új honlapjához használt, 3D tartalmakhoz kitalált WebGL technológiát eddig főként csak appokban alkalmazták, de itt már böngészőből is működik. A helyszínek 3D modelljeit Internet Explorerre optimalizálták.

worldheritage1.jpg

Az együttműködés része a Microsoft a web újragondolását, az online világ határainak kitágítását célzó Rethink kampányának. A CyArk és partnerei küldetésüknek tekintik, hogy a világörökség helyszínek legalább digitális formában fennmaradjanak az utókornak. A munkában a Nokia is részt vesz – térképező rendszerükkel, valamint Lidar lézerszkennerrel és GPS szenzorokkal örökítették meg Philadelphiát.

worldheritage2.jpg

Öt év alatt 500 helyszín feldolgozása az ambiciózus terv. Eddig negyvenet fejeztek be, köztük Pompeji romjait, az amerikai elnökök sziklaportréit a Rushmore hegyen, a Sydney Operaházat, a gujarati (Nyugat-India) Ran-ki-vavot, a Pisai Ferde Tornyot és a londoni Towert.

worldheritage3.jpg

A CyArk világörökség- és más szervezetek, kormányok, érdeklődő magánszemélyek helyszínekre vonatkozó javaslatait is várja. A javaslatokat kiértékelik és eldöntik, hogy melyek kerüljenek fel az 500-as listára.

Címkék: világörökség műemlék-védelem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr656772071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása