HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A cápabőr titka

ferenck 2014.05.27. 08:30

Harvardi tudósok mesterséges cápabőrt készítettek, és rájöttek, hogy a bőr szerkezete m6,6 százalékkal gyorsítja fel a félelmetes ragadozó úszósebességét.

A cápa bőrét többezer apró fogszerű mintázat (denticle) borítja. Úszás közben apró örvényeket kavarva, továbblökik az állatot. Így válik lehetővé, hogy tempósabban haladjon.

A biológusok nem tudják pontosan, hogyan megy végbe ez a folyamat. George Lauder harvardi kutató és kollégái mindenképpen magyarázatot akartak találni rá, és eldöntötték: mesterséges cápabőr kell hozzá, nélküle nem megy. A fogszerű kinövéseket a 3D nyomtatás előtt túl nehéz volt hitelesen utánozni. Lauderék értelemszerűen 3D szkenneléssel és printeléssel oldották meg a problémát. A „fogak” komoly fejtörést okoztak, egy év alatt többféle anyaggal, prototípusokkal próbálkoztak, végül sikerrel jártak.

capa.jpg

A mesterséges bőr annyira megtetszett Oliver Crommennek, a new yorki Természettörténeti Múzeum egyik „halszakértőjének”, hogy segített nekik. Rugalmas evezőlapáthoz rögzítették, és letesztelték, majd egy közönséges, sima felületű evezővel hasonlították össze. A cápabőrös nemcsak 6,6 százalékkal volt gyorsabb, de 5,9 százalékkal kevesebb energiát is használt el.

„Ez a tény óriási hatással van egy állandóan úszó állat életére” – vonta le a következtetést Lauder, aki nem gondolja, hogy a közeljövő úszóruháit cápabőrrel turbóznák fel. Az ok egyszerű: a gyártás a legmodernebb csúcstechnológiákkal is túl sokáig tartana.

Címkék: tudomány

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr776211081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rémbódess 2014.05.28. 09:46:37

És az az érdekes, hogy eddig azt hitték, azért ilyen a cápa bőre, hogy hozzádörgölődve megsebezze a zsákmányt, ami után annak vérét követve könnyebb az elejtés.
És most itt a 2-in-1 meglepetés: még úszni is könnyebb vele...

pacagánycsök 2014.05.28. 10:59:30

nem ehhez hasonlo cuccokban dontottek az uszok halomra a rekordokat par eve, amig be nem tiltottak? Speedo cucc volt asszem

Szamiz67 2014.05.28. 11:11:44

@fene_: Ott inkább az erős anyag volt a döntő, ami már inkább kéreg volt, mint testhez simuló anyag, csökkentve az úszó 'cv' értékét, közegellenállását, hosszútávon szenvedtek is tőle, mert a légzés, vérkeringés nagyon megsínylette.
süti beállítások módosítása