A csokoládé felettébb érdekes és komoly kihívásokkal járó nyomtatóanyag. Nyúlóssága (viszkozitás) és a hőmérsékleti feltételek miatt nagyon pontosan kell ellenőrizni, irányítani a vele végzett munkafolyamatokat. Olvadáspontja 30 és 32 fok között van, és miután visszahűlt a szobahőmérsékletre, ismét megszilárdul. Annak ellenére, hogy kipréseléséhez (extrudálásához) elég szűkösek a lehetőségek, izgalmas dolgokat lehet kihozni belőle. Ha megfelelő mértékben kontrolláljuk a hőmérsékletet, tökéletes matéria 3D nyomtatáshoz.
Jonathan Keep, angol keramikus a Delta Ceramic 3D printer megalkotója a médiumban rejlő lehetőségek határait feszegeti. Hosszú ideje foglalkozik csokinyomtatással, és kidolgozott egy olcsó és egyszerű, otthon is alkalmazható printelési technikát. Gépének extruderét kerékpárpumpával és szódaszifonnal generált légnyomással működtetett fecskendővel helyettesítette. Az így keletkező nyomás elegendő és kontrollálható. Keep először a csoki újbóli megkeményedését segítő fóliára, kártyára, kerámiára nyomtatott az új technológiával.
Mivel a pumpa, a szódasüveg és a fecskendő alkotta nyomtatófej bármely RepRap típusú géphez hozzákapcsolható, bővülnek a csokoládéban rejlő lehetőségek.